Avustralya'yı şimdi de Yasi vuracak     
 
Ağaçların kökünden sökülmesine, elektrik direklerinin devrilmesine, 35 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan Anthony tayfunundan sonra, Avustralya’nın Queensland eyaletinde yaşayanlar şimdi de Yasi Kasırgası’na karşı tedbir alıyor.

Saatteki hızının 300 kilometreyi bulabileceği belirtilen kasırga yüzünden limanlar kapatıldı, kıyı bölgelerinde yaşayanlar iç kesimlere tahliye edildi. Uzmanlar, kasırganın 2005'te ABD'yi etkisi altına alan Katrina Kasırgası'na benzer etki yapabileceğini belirtiyor.

Avustralya’nın kuzeydoğu kıyılarındaki önemli yerleşim birimlerini tehdit eden fırtınanın, “kasırgaya dayanıklı” evleri bile yıkabileceği uyarısında bulunuldu. Kasırganın, 1974 senesinde Darwin kentini haritadan silen Tracy Kasırgası’ndan çok daha etkili olabileceği belirtildi.

2006 yılında, Avustralya’yı vuran Tracy ve Larry Kasırgaları üzerinde araştırmalar yapan Avustralya hükümetinin Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Örgütü’nden Dr. Robert Leicester, “Tracy’den bu yana, yerleşimlerin olduğu bölgeyi doğrudan vuran bir felaket yaşamadık” değerlendirmesinde bulundu.  

Tracy Kasırgası, Darwin kentinin yüzde 70’ini yıkmış ve 71 kişinin ölümüne neden olmuştu. O günden bu yana binaların inşaatındaki mühendislik standartları geliştirildi. Ancak, aynı tarihten beri kasırgalar daha da güçlenerek ve güneye doğru yönelerek Avustralya’nın üzerine geliyor.

EN MODERN EVLERİ YIKABİLİR

Mühendisler, Yasi’nin inşa edilmiş en modern evleri bile yıkabileceğini, uygulayacağı farklı basınçlarla evlerin duvarlarını ve çatılarını sökebileceğini belirtti.  

New South Wales Üniversitesi’nden Mark Bradford, Yasi’nin etkilemesi beklenen bölgedeki evlerin 2002’den itibaren saatte 252 km hızla esen rüzgarlara dayanabilecek şekilde inşa edildiğini, en modern evlerin ise 265 hm hıza erişebilen rüzgarlara karşı koyabileceğini ifade etti.

Buna rağmen, sadece köprü ve gökdelen gibi çelik yapılı binalar ile liman ve petrol rafinelerinin hiç zarar görmemesi bekleniyor.  

ÖLÜMCÜL BİR TEHDİT

Queensland eyaletinin başkanı Anna Bligh, “Bu ev bir kasırga ve insanların hayatını tehlikeye atabilir… Bugüne kadar birçok felaketle uğraştık ancak Queensland’de yaşayanlar olarak bir mücadele daha verebileceğimize olan güvenim tam” dedi.

Diğer yandan, ordunun askeri helikopterlerle kıyı yakınlarındaki Cairns Üssü’nde bulunan 250 hastayı eyaletin başkenti Brisbane’e tahliye edeceği belirtildi.

Acil durum yetkililerinden Ian Stewart ise birçok insanın tahliye konusunda kendi kararına göre hareket ettiğini belirtti ve “insanların olabildiğince hızlı bir şekilde güney bölgelerine gitmesini” istedi.

Pazartesi günü etkisini yitiren Anthony Tayfunu’nun ardından yaklaşan Yasi Kasırgası’nın, Queensland’in kuzey noktalarına ilerleyerek, geçtiğimiz ay yaşanan sel felaketinde en ağır hasarı gören Brisbane ve civardaki kentleri es geçmesi bekleniyor.

Ocak ayında yaşanan sellerde, 30 bin ev yıkılmış veya hasar görmüş, 35 kişi hayatını kaybetmişti.

NEW ORLEANS FELAKETİNİN BENZERİ

hürriyet.com.tr’ye konuşan CNN Türk meteoroloji uzmanı Bünyamin Sürmeli, Avustralya’yı tehdit eden Yasi Kasırgası’nın, 2005 yılında ABD’nin New Orleans kentini vuran Katrina Kasırgası ile benzerlik gösterdiğini belirtti.  

Sürmeli, kasırganın enerjisinin büyük kısmını Avustralya üzerinde harcayacağını belirterek şu açıklamayı yaptı: 

“Yasi’nin 2005’te ABD’yi vuran Katrina Kasırgası’na benzer etki yapması bekleniyor.  Yasi, Queensland eyaletinin kıyısından Avustralya’nın kuzeydoğusuna doğru ilerleyerek, ülkenin 900 kim içine kadar girebilir. Bu bölgede yaklaşık 400 bin insan yaşıyor. Çarşamba günü etkisini göstermeye başlaması ve Perşembe günü gücünü iyice artırması bekleniyor.”

Editör: TE Bilişim