Avrupa'nın ilk deniz parkı Sealanya sezonu açtı

Avrupa'nın ve Türkiye'nin ilk deniz parkı Sealanya Deniz Park'ında yeni sezon açılışı gerçekleştirildi

ALANYA - Antalya’nın Alanya ilçesinde bulunan ve dünyanın üçüncü büyük, Avrupa’nın ve Türkiye’nin ilk deniz parkı olduğu bildirilen Sealanya Deniz Park’ın yeni sezon açılışı gerçekleştirildi. Yapımına geçen yıl başlanan, ancak tamamlanamadığı için sadece yunus gösteri merkezi olarak faaliyete açılan Sealanya Deniz Park, yeni turizm sezonuna tamamlanmış haliyle girdi.

54 bin metrekare arazi üzerine kurulu parkta, yaklaşık 30 bin metrekare alana sahip 15 havuz yer alıyor. Bu havuzlarda ise 11 yunus, 3 fok, 4 köpek balığı bulunurken, yüzlerce balığın yaşadığı bir de resif havuzu var. Sealanya Deniz Park’ta bulunan foklar ve 7 yunus, günde iki seans gösteri yapıyor.

Yaklaşık 40 dakika süren seanslarda yunuslar ve foklar birbirinden ilginç hareketlerle izleyenlerin beğenisini topluyor. Gösteri sonunda eğitmenlerinin işaretiyle karaya çıkan yunuslar, fotoğraf çektirmek isteyenlerin ilgi odağı oluyor. Sealanya Deniz Park’taki etkinliklerden biri de terapi. 4 yunus, 4 eğitmen ve 4 terapistin katıldığı seanslarda otistik çocuklar terapi görüyor. Yarım saat süren seanslar, her çocuk veya grup için 10 gün sürüyor. Bu seanslarda bir süre sonra çocuklar, yunuslarla yüzerek onlardan pozitif enerji alıyor.Bu enerji, hastalığın olumsuz etkilerini en aza indiriyor.

Köpek balığı havuzu ve manta balıklarının bulunduğu havuz da parkı ziyaret edenlerin ilgi gösterdiği yerlerden biri. Havuzda 4 köpekbalığı bulunuyor. Parkta bulunan resif havuzunda ise Mısır ve çeşitli Akdeniz ülkelerinden getirilen rengarenk balıklarla resifler ve anemonlar bulunuyor.

Ziyaretçilerin büyük ilgisini çeken balıklar, kendilerine yiyecek atıldığında bir araya toplanarak ilginç bir görüntü oluşturuyor. İsteyenler bu havuzda yüzebiliyorlar. Alanya’nın Türkler beldesinde bulunan ve yapımına 2 yıl önce başlanan tesisin yetkilisi Bülent Özsavaş, "Sealanya Deniz Park" adı verilen tesisin ABD’de iki, Japonya’da bir benzeri bulunduğunu, Avrupa’da ve Türkiye’de benzer bir tesis bulunmadığını söyledi.

Alanya’da açılan deniz parkının Avrupa’da ilk olması nedeniyle önemli olduğunu belirten Özsavaş, deniz parklarının çok büyük yatırım gerektirdiğini ve işletmeciliğinin zor olduğunu ifade etti. Deniz parkının 54 bin dönüm arazide kurulduğunu kaydeden Özsavaş, tesiste toplam yüz ölçümü 30 bin metrekareye ulaşan 15 havuz bulunduğunu bildirdi. Havuzların deniz suyuyla doldurulduğunu ve suyun 11 dev filtre kullanılarak denizin derinliklerinden alındığını ifade eden Özsavaş, 12 milyon avroya mal olan tesisin, turizme ve bölgenin sosyoekonomik durumuna önemli katkı sağlayacağını dile getirdi.

Tesiste tatlı suyla dolu yapay nehrin de bulunduğunu anlatan Özsavaş, tesisin hem yazın hem de kışın açık olacağını ve turistlere önemli bir alternatif yaratacağını söyledi. Yunusların 10 eğitmen gözetiminde sürekli çalıştığını bildiren Özsavaş, terapi konusunda Avrupa’dan rezervasyonların gelmeye başladığını, şu anda 14 kişilik bir grubun terapi için Alanya’da bulunduğunu bildirdi. Özsavaş, tesisin tamamını gezmek isteyenler için her şey dahil sistemi uygulandığını, giriş ücreti vererek içeri girenlerin tüm yeme içme ihtiyaçlarının karşılandığını, sadece yunus gösterilerini izlemeye gelenlerin ise farklı bir ücret ödeyerek gösteriyi izleyebileceklerini sözlerine ekledi. (aa)

Editör: TE Bilişim