İzmir Ticaret Odası(İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'de kruvaziyer turizminde 9 yılda önemli gelişmeler sağlandığını belirterek, Akdeniz'de lider olmayı hedeflediklerini söyledi. Demirtaş, İzmir'in 8 bin 500 yıllık tarihi, ticari ve turistik olanaklarıyla hak ettiği yerde olmadığını belirterek, "Bu yıl transit yolcu bakımından Avrupa'nın en önemli 50 limanı arasında yerimizi alacağız. Hedefimiz İzmir'i kruvaziyer turizminde Akdeniz'in başkenti yapmak. İzmir gelecekte homeport(kruvaziyer merkez limanı) olabilir" dedi.

* İzmir'de kruvaziyer turizmi son yıllarda katlanarak artan bir ivme yakaladı. Turizmin yeni gözdelerinden olan Kruvaziyerde İzmir Akdeniz'deki pastadan yeteri kadar pay alabiliyor mu?

2003 yılında sadece 5 geminin olduğu limanımızda, yeni eklenen seferler ile birlikte yaklaşık 290 seferde 600 bin civarında yolcuyu bekliyoruz. Ancak elbette 8 bin 500 yıllık tarihi, ticari ve turistik olanakları ile İzmir kruvaziyerden istediği payı alamıyor. Bu yıl transit yolcu bakımından Avrupa'nın en önemli 50 limanı arasında yerimizi alacağımızı düşünüyorum. Önemli olan yolcu sayısını ve kaliteyi artırarak dünya çapında kruvaziyer turizm endüstrisinde etki yaratmak. Yeni limanın kente kazandırılmasıyla İzmir sadece bir transit liman olarak değil, Akdeniz'de kruvaziyer turizminin başkenti olarak dünyanın dikkatini çekecek.

"MERKEZ BURASI OLMALI"

* Alsancak Limanı'nın, kruvaziyer açısından nasıl düzenlenmesi gerekiyor?

Kentin kruvaziyer turizmine açık ve bilinçli bir politika içinde olması gerekiyor. Her şeyden önce liman alanında yapılacak işlemler kente gelen misafirlerin memnuniyetine göre yapılmalı. Limanda uygun güvenlik, geminin her türlü ikmalinin ve tedarikinin kısa süre içinde sağlanması gereken alanlar, yolcuların iniş ve biniş işlemleri ile otobüs veya diğer araçlarla ya da bağımsız olarak turlara çıkmaları sırasında operasyonun doğru ve etkili kurulabileceği sistemler yaratılması lazım. Hayalimiz, fonksiyonların ve sistemlerin uygun kurulduğu, kent merkezini canlandıran ve kesinlikle şehir ile bağını koparmayan bir kruvaziyer limanı yaratmak. Barselona'daki limandan çok etkilendim.

* İzmir, "homeport" adı verilen ana çıkış limanı düzenlemesine giderek, turizm gelirini daha da artırmayı hedefliyor. Homeport'un İzmir'e sağlayacağı katkıları anlatabilir misiniz?

"Homeport" kavramı aslında normal denizcilik literatüründe bağlama limanı yapılar olarak adlandırılır. Kruvaziyer endüstrisinde homeport denince, yolcuların biniş ve iniş yaptıkları limanlar, yolcularla bağlantılı olarak direk uçuşların olduğu, a'dan z'ye herşeyin düşünüldüğü bir yapı aklımıza gelmeli. Kavram ülkemizde henüz çok yeni. Evet, bugün İzmir bu anlamda bir homeport değil ancak yolcu sayıları ve gemilerin çeşitliliği arttıkça bu sağlanacak. Odamız 2008 yılından bu yana 19 farklı ulusal ve uluslararası fuar ve etkinlikte yer alarak İzmir'in tanıtımına katkı sağlıyor. Hergün yeni bir acente ya da yeni bir hatla çalışarak pazarlama politikalarımızı geliştiriyoruz. Ancak İzmir'e bunlar yetmez. İzmir, tüm Türkiye için kurulacak Türkiye Kruvaziyer Platformu'nun merkezi olacak. Yeni liman bu açıdan bizlere umut veriyor.

* Limanlarımız kruvaziyer turizmini ve homeport talebini karşılayabilir mi? Karşılaması için ne yapılmalıdır?

Her liman homeport olamaz. Doğrudan uçuşlar, bir kentte konaklama olanakları, aktiviteler, personel istihdamı, gemilere her anlamda turistik ve ticari ürün tedarik edebilen limanlar homeport kavramında başarılı olacaktır. Ancak destinasyon olarak önemli bir noktada bulunan transit limanlar mekansal destinasyon anlamında ön plana çıkacaklardır.

"Costa'nın gemileri EXPO zamanı otel olsun"

* EXPO 2020'ye aday olan İzmir'de turizmin çeşitlendirilmesi ve özellikle limanların işlerliğinin arttırılması bize ne tür faydalar sağlar?
İzmir'de kruvaziyer turizminin gelişmesinde en büyük payı olan şirketlerden biri Costa Crociere firmasının yeni gemisi Costa Fascinosa gemisinin vaftiz törenindeydim. Orada başta Carnival Corporation yetkilileri olmak üzere, kruvaziyer turizminde önemli aktörler ile görüştüm. Kendilerine Barselona'da EXPO'nun olduğu zamanda kullanılan yolcu gemilerinden bahsettim ve gemilerini EXPO zamanı İzmir'de otel olarak kullanmalarını da teklif ettim. Konuya çok sıcak yaklaştılar. Evet Türkiye çevre ülkeler ile 250 milyonluk bir nüfusu barındırıyor. Böylelikle tüm dünyaya ulaşmanın kapısı açılıyor.

"Türk Kruvaziyer Forumu" düzenlenecek

* Kruvaziyer turizminin başlamasında ve hızla ilerlemesinde sizin çalışmalarınız herkes tarafından övgüyle karşılanıyor. İzmir'in kruvaziyer turizmindeki hedefi ne olmalı? Bu hedef hangi kriterlere göre şekillenmeli?

İzmir'in kruvaziyer turizmindeki öncelikli hedefi, doğru tanıtım politikalarıyla yerelde, ulusal ve uluslararası düzeyde tüm aktörleri bilinçlendirmek ve en kısa sürede yeni limana kavuşmak olmalı. Doğrudan uçuşlarımız, konaklama olanaklarımız, turizme ve kruvaziyer turizmine yönelik uygun personel istihdamımız ve tedarik sektöründeki muazzam olanaklarımız konusunda daha da ısrarlı çalışmamız gerekir. Bu nedenle 2-5 Temmuz 2012 tarihleri arasında İzmir'de 25 yıldan fazla bir süredir endüstriye büyük ivme kazandıran Seatrade etkinliklerinden birini Türk Kruvaziyer Forumu adı altında düzenlemek için oda olarak girişimlerimizi yaptık. Umuyorum ki bu etkinlik kentimizi, bölgemizi ve ülkemizi sektörde bulunan aktörlere daha da yakınlaştıracak.

Editör: TE Bilişim