Avrupa'da sığınmacı krizi

Türkiye'den Yunanistan'ın Midilli Adası'na geçen sığınmacılar, genelde Mithymna kentinin Eftalou bölgesi kıyılarında karaya ayak basıyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İsveç Başbakanı Stefan Löfven, Avrupa'ya kaçan sığınmacıların durumunu görüştü

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İsveç Başbakanı Stefan Löfven, savaş ve terör nedeniyle ülkelerinden Avrupa'ya kaçan sığınmacıların durumunu görüştü. Angela Merkel, İsveç Başbakanı Stefan Löfven ile görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, konuk başbakan Löfven ile Avrupa'daki sığınmacı krizi konusunu görüştüklerini ifade etti. Merkel sığınmacı krizinin çözümünde daha değişik yeni bir politikaya ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Almanya Başbakanı ayrıca AB'nin sığınmacı kriziyle ilgilenmemesi durumunda bunun Avrupa değerlerine zarar vereceği uyarısında bulundu.

 Merkel: "AB içinde adil bir dağıtıma ihtiyacımız var"

Sığınmacıların AB içinde dağıtımı konusunda adil olunması gerektiğine işaret eden Merkel, ''AB içinde adil bir dağıtıma ihtiyacımız var ama bundan çok uzağız. Burada bazı şeyler değişmeli. (AB Komisyonu Başkanı) Juncker'ın sığınmacıların dağıtımı konusundaki açıklamalarını memnuniyetle karşılıyoruz'' ifadelerini kullandı.

İltica hakkı olmayan kişilerin ülkeyi terk etmesi gerektiğini altını çizen Merkel bu konuda güvenli ülke olarak belirlenen ülkelerden yapılan iltica başvurularının reddedileceğine dikkati çekti.

 "Türkiye çok şey yaptı"

Angela Merkel Avrupa'daki sığınmacı krizi konusunda Türkiye ile iletişim kurmaları gerektiğini vurgulayarak, ''Türkiye sığınmacılar için çok şeyler yaptı. 2 milyona yakın sığınmacı için barınacakları kamplar kurdu. Türkiye ile bu konuda fikri alışverişine ihtiyaç var. Bunu Avrupa Komisyonu da yapacaktır'' diye konuştu.

Merkel bu yol çok sayıda sığınmacının Almanya başta olmak üzere Avrupa'ya gelmeleriyle ve daha da gelmeye çalışmalarıyla ilgili olarak da ''Hiç kimse geleceği okuyamaz. Ne kadar sığınmacı geleceğini kimse hesaplayamadı. Bu sene gelen sığınmacılar geçen senden öngörülmedi'' dedi. Alman Başbakan, doğu Avrupa ülkelerinin yeterince sığınmacı kabul etmemesine ilişkin de ''Kimse açıkça şikayet etmesin, diğerlerinin durumuna saygı göstersin'' dedi.

İsveç Başbakanı Stefan Löfven ise sığınmacı krizinin ciddi boyutlarda olduğunu ve savaş nedeniyle insanların Avrupa'ya doğru kaçtıklarını hatırlattı. Akdeniz'de ve Avrupa'nın değişik ülkelerindeki tren istasyonlarında yaşananları gördüklerini dile getiren Löfven, ''Birçok ülkenin sorumluluklarını yerine getirmek istememesini üzülerek izliyorum. Avrupa'da ortak bir sığınmacı politikasına ihtiyaç var'' dedi. Löfven, tam bir insanı felaketle karşı karşıya olunduğunu belirterek, ''500 milyon insanın yaşadığı Avrupa'ya bir milyon sığınmacı geliyor. Yerimiz yok gelmeyin demek ahlaki değil. İnsanlar kapınızı savaştan ve terörden dolayı çalıyorlarsa bizler kapımızı açmak zorundayız. Kapımızda bekleyen insanlara yardım etmeliyiz. 28 AB üyesi ülke aynı derecede sorumluluğa sahip'' diye konuştu.

Editör: TE Bilişim