Avrupa'da kaybolan gemiden haber alınamıyor

Malta bandıralı Rus gemisinin Manş Denizi'nde gizemli şekilde kayıplara karışması denizcilik âlemini telaşlandırdı.

Finlandiya'dan 4 bin ton kereste yükü ve 15 kişilik Rus mürettebatıyla Cezayir'e giderken en son 28 Temmuz'da Fransa açıklarında telsiz bağlantısı kurulan ve iki gün sonra radardan çıkan Arctic Sea (Kutup Denizi) adlı gemiden haber alınamıyor.

Korsanlarca kaçırılmasından korkulan geminin bulunması için Rus Devlet Başkanı Dmitri Medvedev donanmayı seferber etti. Uydu ve radar sistemlerini devreye sokan Rusya, Atlantik Okyanusu'ndaki tüm gemilerini bölgeye yönlendirdi. 4 Ağustos'ta Cezayir'de olması gereken gemi, 24 Temmuz'da güvertesinde arama yapar gibi gözüken polis üniformalı 8-12 kişiyle birlikte İsveç sularında görülmüştü. İsveç, gemide arama operasyonu yapmadıklarını bildirdi. Daha sonra Manş Denizi'nden geçen geminin o sırada korsan kontrolünde olabileceği söyleniyor. En son 30 Temmuz'da sinyal veren ve 31 Temmuz'da telefon bağlantısı kurulan gemiyle ilgili dün Malta yetkilileri Atlantik'te olduğunun sanıldığını söyledi.

Avrupa'da da mı korsanlık başladı?

Britanya Denizcilik ve Sahil Koruma Ajansı, bölgede 1. Dünya Savaşı'ndan beri ilk kez korsanlık faaliyetiyle karşı karşıya kalmış olabileceklerini not etti. Yasadışı rotadan sapma, korsanların eline düşme, kimliğini değiştirip denizcilik takibi açısından hayalet olma ihtimalleri üzerinde durulan geminin, sahibiyle üçüncü bir taraf arasındaki kavgaya ya da Rus orgazine suç örgütleri arasındaki çekişmeye kurban gitmesi ihtimalleri de ağır basıyor.

Editör: TE Bilişim