Avrasya Boat Show Kapılarını Açtı

Hannover Fuarından sonra dünyanın 2. Büyük Kapalı Alan Yat Fuarı olan Avrasya Boat Show bugün törenla kapılarını açtı.

Açılış törenine başta İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, İstanbul Milletvekili Kemal Yardımcı, Denizcilik Müşteşarı Hasan Naiboğlu, Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli, DENTUR Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Sipahi ve sektör temsilcileri katıldı.

Açılış törenine katılamayan Başbakan Tayyip Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker açılışı kutlayan mesajlar gönderdiler.

Açılış konuşmasını yapan CNR Ekspo fuarcılık A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Ali Pamir “2007 yılında ilki yapılan ve 2009’a gelindiğinde iki katı aşan büyüme gösteren Avrasya Boat Show, bu sene 350 firmanın 1500 markayla katıldığı 75 bin metre kare alanında yapılmaktadır. Yaşanan ekonomik krize rağmen Hollanda, Almanya, İngiltere, İtalya, Bulgaristan ve Yunanistan’dan da katılımcılarımızın olduğu fuarımızı 10 binin üzerinde yabancı olmak üzere 150 bin kişinin ziyaretini beklemekteyiz” şeklinde konuştu.

Ülkemizde fuarların 25 yıllık bir mazisi olduğunu söyleyen DENTUR Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Sipahi,”Ülkemiz amatör denizciliğinin yat ve tekne sanayinin önünde en önemli engel teşkil eden, ve adeta bayrak vergisi olarak isimlendirilecek olan amatör ve özel teknelerden alınan motorlu taşıtlar vergisinin bir an önce kaldırılması konusunda parlamentomuzdaki değerli milletvekillerimize ve başta müsteşarlığımız olmak üzere, resmi ve sivil toplum kuruluşlarıyla yürüttüğümüz mücadelemiz hepinizin bilgisindedir. Uzun dönem çalışmaların ardından ilk defa bu kadar sonuca yaklaşılan gerek iktidar gerekse muhalefet olarak üzerinde mutabık kaldıkları kanun tasarısının Meclis gündemine gelmiş olması ve umuyoruz ki en kısa zamanda kanunlaşacak olması tesellimizdir” dedi.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de tekne ve yat inşa sanayinin gelişme gösterdiğini vurgulayan Sipahi, “Yat ve tekne sanayi uluslararası Kriterlere uygun, dünyaca ünlü markalarla rekabet edebilecek kalite ve görünüşte, başta mega yatlar olmak üzere şimdilerde ise orta ve genel olarak daha küçük boyuttaki teknelerin inşasını gerçekleştirebilmiştir” şeklinde sözlerine ekledi. 

Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu “Gelişmiş ülkelerin hemen hepsinde lokomotif görevi yapan sektörlerden birini teşkil eden denizcilik sektörü, deniz ulaştırması, gemi işletmeciliği, gemi ve yat sanayi, limancılık, balıkçılık ve yardımcı hizmetler gibi faaliyet alanları nedeniyle büyük önem arz etmektedir. Ülkemiz açısından da durum aynıdır” dedi. 3. Avrasya Boat Show Fuarı’nın organize edilmesinin önemine değinen Naiboğlu, denizcilik sektörünün son yirmi yılda önemli gelişmeler kaydettiğini belirterek, gelinen noktanın yeterli olmadığını vurguladı.

Yat sanayinde çeşitli başarılar alındığını sözlerine ekleyen Denizcilik Müsteşarı, bu sektörün ülke ekonomisine katkıda bulunduğu ve özellikle mega yat inşasında türkiye’nin dünya üçüncülüğüne kadar yükseldiğini kaydetti. Naiboğlu sözlerin şöyle devam etti: “Denizcilik Müsteşarlığımızca yürütülen organize yeni tekne imal ve çekek yerleri planlaması çalışmalarının hayata geçirilmesi, sektörün geleneksel yat yapımızdan, projeli ve modern imalat yönetimlerine geçişi sağlamak için mevzuat düzenlemeleri yapılmıştır. Bu düzenlemeler sektörümüzün uyum yeteneğinin yükseltilmesine önemli katkı sağlayacaktır”

Türkiye’nin inşa ettiği gemi ve yatların çoğunu Avrupa Birliği ülkelerine ihraç ettiğini bildiren Hasan Naiboğlu, “Uluslararası denizcilik fuarlarının düzenlenmesi, gemi ve yat inşa sanayi ve yan sanayinin tanıtımı, teknoloji transferi, alternatif pazarlar, yeni siparişler ve bunun sonucunda istihdamın geliştirilmesi, ülkemiz için yeni döviz kaynaklarının oluşturulması gibi çok önemli sonuçlar doğurabilecek bir fırsattır.  Bu tip fuarların getirdiği bir önemli fayda da denizcilik sektörümüzün eksikliklerinin görülmesi, yeni ürünlerin ve teknik gelişmelerin tanınması ve tanıtılmasıdır” şeklinde konuştu.  

Son dönemlerde yaşanan global ekonomik krize konusuna değinen İstanbul  Milletvekili Mehmet Domaç, özellikle bazı sektörleri ciddi etkilediğimi söyledi. Bu sektörler in arasında yat ve gemi üretim sektörünün de olduğunu ifade eden Domaç, “Gelişen sektörler fuarları geliştirir, üç yıldır gerçekleşen fuarın giderek katlanarak büyümesi sektörümüzün önemli gelişmeler sağladığını göstermektedir. Fuarcılık alanında da ülkemizde ciddi gelişmeler sağlanmaktadır” şeklinde konuştu. Fuarların ürünleri tanıtmak açısından önemli katkılar sağladığını dile getiren Domaç, motorlu taşıtlar vergisiyle ilgili teklifin önümüzdeki hafta içerisinde yasalaşacağını belirtti. Teklifle birlikte sektöre önemli bir rahatlama geleceğini kaydeden Mehmet Domaç “Hem üretim alanında bir hareketlenme olacak hem de Türk bayrağı çeken ciddi ölçüde Türkiye’de artacak” dedi.

Açılış töreninin ardından protokol üyeleri, fuarın çeşitli bölümlerini gezerek, tekneler hakkında bilgi aldılar.

Haber: Virahaber.Com-Fotoğraflar: DenizHaber.Com

Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu açılış konuşmasını yapıyor.

AKP İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç da fuar açılışnda konuştu.

Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu'na plaket takdim edildi.

Uluslararası Denizcilik Endüstrisi Dernekleri Konseyi (ICOMIA) Genel Sekreteri Tony Rice da plaket aldı.

Kurdeleyi İstanbul Milletvekilleri Mehmet Domaç ve Kemal Yardımcı, Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu ile Uluslararası Denizcilik Endüstrisi Dernekleri Konseyi (ICOMIA) Genel Sekreteri Tony Rice birlikte kestiler.

Kurdele kesildikten sonra açılışı yapan heyetin ilk uğradığı stand Türk Denizciliğinin Haber Sitesi DenizHaber standı oldu.

CNR Fuarcılık Sahibi Ceyda Erim; Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli ve Uluslararası Kılavuz Kaptanlar Birliği Başkan Yardımcısı Cahit İstikbal ile birlikte bir süre sohbet etti. Erim; uzakdoğu pazarlarının çökmesinden sonra Avrupalı ziyaretçilerin özellikle yat alanında ilgilerini Türkiye'ye yönelttiklerini, krizde fuarlara ilginin arttığını söyledi.

AKP İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli, Dentur Başkanı  Yavuz Sipahi

AKP İstanbul Milletvekili ve Meclis Savunma Komisyonu Başkanı Kemal Yardımcı; Uluslararası Kılavuz Kaptanlar Birliği Başkan Yardımcısı ve sitemiz yazarlarından Kaptan Cahit İstikbal ile bir süre sohbet etti. Her ikisi de Rize'li olan İstikbal ve Yardımcı; Rize'de ve Karadeniz Bölgesinde deniz kültürünün yenilenme yönünde nasıl geliştirilebileceğini konuştular.

Açılışı yapan heyet Türkiye Sualtı Federasyonu standını ziyaret etti.

Heyet Virahaber'i de ziyaret etti.

AKP İstanbul Milletvekili ve Meclis Savunma Komisyonu Başkanı Kemal Yardımcı; Uluslararası Kılavuz Kaptanlar Birliği Başkan Yardımcısı ve sitemiz yazarlarından Kaptan Cahit İstikbal

 

Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş; Genel MÜdürülüğünce çıkartılan "Türkiye'de Gemi İnşa Sanayiinin Dünü, Bugünü, Yarını" adlı kitabı Sitemiz Yazarlarından Kaptan Cahit İstikbal'e anlattı. Aytaş, kitaptan bir tane de Yazarımıza hediye etti.

Editör: TE Bilişim