Türk Denizciliğinin en çok okunan haber siteleri DenizHaber, DenizTV  ve KaptanHaber, ayrıca dünya denizciliğine Türkiye'den katılan güçlü ses SeaNews 3. Holdeki standı ile yer aldığı CNR Holding kuruluşu Pozitif Fuarcılık tarafından Ulaştırma Bakanlığı, Denizcilik Müsteşarlığı ve Deniz Endüstrisini ve Denizciliği Geliştirme Derneği desteği ile CNR Expo Fuar Merkezinde gerçekleştirilen Avrasya Boat Show Deniz Araçları, Ekipmanları ve Aksesuarları Fuarı açılışında Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, DENTUR Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Sipahi, CNR Holding Fuarcılık Grup Başkanı Ali Bulut birer konuşma gerçekleştirdi.

Fuarın açılış konuşmasını yapan CNR Holding Fuarcılık Grup Başkanı Ali Bulut, konuşmasında Dünyanın karada yapılan en büyük tekne yat fuarının başarısının Türk denizcilik sektörüne ait olduğunu ifade etti.

'Yurtdışından 4 Bin Katılımcı Bekleniyor'

Bulut, fuarın geçen seneye göre yüzde 20 büyüdüğünü, 7 salonda 70 bin metrekare alanda gerçekleştirildiğini, 10 ayrı ülkeden 400’ü aşkın katılımcının fuara katıldığının üstünde durarak, yurtdışından yaklaşık 4 bin katılımcının beklendiği bilgisini verdi.

Uluslararası Boat Show Organizatörleri Federasyonu IFSBO’ya başvurularının sonuçlanma aşamasında olduğunu belirten Bulut, Uluslararası Denizcilik Endüstrisi Dernekleri Konseyi Başkanı Lorenzo Selva ve Almanya Boat Show Federasyonu Başkanı Claus Ehlert’sin fuara katılacağını bildirdi.

'Sektörde Yaşanan Sıkıntılar Fuara Katılımı Etkilemedi'

CNR Holding Fuarcılık Grup Başkanı Ali Bulut'un ardından konuşma yapan DENTUR Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Sipahi, son iki yılda yaşanan ekonomik sıkıntılar sonucu yat ve tekne sektöründe, motor ve aksesuar satışlarında daralmalar olduğunu dile getirdi. Ancak yaşanan bu sıkıntıların fuara katılımı etkilemediğinin üzerinde durdu.

100 binin üzerinde ziyaretçi beklediklerini ifade eden Sipahi, fuarın uluslararası düzeye ulaştığının altını çizdi.

2011 yılı başına kadar 50 bin civarında teknenin tekne kütüğüne kaydı yapıldığını ve 3 aylık gibi kısa bir sürede 1250 civarında sahibi Türk olan yabancı bayraklı teknelerin Türk bayrağına geçirildiğinin üzerinde duran Sipahi, yaklaşık bir milyon teknenin dolaştığı Akdeniz ve Ege’de yat turizminden daha fazla pay alabilmek için mevcut bağlama kapasitesinin hızla artırılmasını gerektiğini dile getirdi. Bugün bu sayının 20 binin altında olduğunu aktaran Sipahi, Cumhuriyetin yüzüncü yılında 50 bin civarında yat bağlama kapasitesi hedefinin konulduğunu, bununla birlikte bu hedefin gerçekleştirilmesiyle turizm gelirlerinin de artacağını söyledi.

Başta Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım olmak üzere denizle ilgili tüm kurum ve kuruluşlar Türkiye’de şikayet edilen yüksek vergilerin kaldırılması için mücadele ettiğini ve bu mücadele sonucunda MTV’nin kaldırıldığına değinen Sipahi, Özel Tekne Bağlama Kayıt Kütüğü ile teknelerin envanterinin çıkarıldığını önemle vurguladı.

'İstihdam Arttı'

Hasan Naiboğlu, fuarların denizcilik sektörünün tanıtımı için önemli olduğuna vurgulayarak, öte yandan fuarlar sayesinde teknoloji transferlerinin, alternatif pazarların, yeni siparişlerin ve buna bağlı olarak da istihdamın arttığını dile getirdi. Fuarlar sayesinde eksiklerinde farkına varıldığını belirten Naiboğlu, Denizcilik Müsteşarlığı’nın sektörün sorunlarına çözümlerine hassasiyetle yaklaştığını da önemle vurguladı.

Konuşmaların ardından DENTUR Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Sipahi, tarafından Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu'na Avrasya Boat Show pilaketi taktim edildi.

 

Editör: TE Bilişim