Türkiye'de tüm denizlerde 15 Nisan tarihi itibariyle genel av yasağı başladı. Yasağın başlamasıyla birlikte bir sonraki av sezonu için hazırlıklara başlayan balıkçılar şimdi ağlarını bakıma aldı.

Uzun bir sessizliğe bürünecek olan balıkçı barınaklarında av yasağının başlamasıyla beraber bir sonraki sezon için hazırlıklarını tamamlayacak olan tekne sahipleri gelecek sezon için ise endişeli. Önceki yıllara kıyasla her zamankinden daha sıkıntılı bir sezon geçirdiklerini belirten balıkçılar, özellikle hamsi avında bu yıl umduğunu bulamadı. Balıkçılığın önümüzdeki yıllarda daha da içinden çıkılmaz sonuçlarla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunan Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, "Balıkçılığın geleceğine dair tablonun net okunamaması ve yapılması gerekenlerin insaf sınırları içinde hayata geçirilememesi sebebiyle balıkçı esnafını çok zor günler bekliyor. Balıkçı esnafı son zamanlarda; bırakın geçinmeyi, kendi evine dahi balık götüremez duruma geldi. Durum fecaat arz ediyor ama bu acı tablo, suya düşen damla kadar bile ses getirmiyor." dedi.

Gelinen nokta itibariyle, alınacak tedbirlerin bile artık durumu kurtarmakta aciz kalacağına dikkat çeken Arslan, "Çok geç kalındı. Yıllardır bu konuda söz sahibi bir çok kişi, mevcut ve muhtemel tabloya dair çok şey söyledi. Fakat gerektiği gibi dikkate alınmadı. Biz yıllar öncesinden balığın ve balıkçılığın bu hale geleceğini bağıra bağıra söyledik. Önlemler alındı elbet, fakat bu önlemlerin neyi ne kadar önlediğinin tablosu şu an ortadadır. Masa başında önlem alınmaz ki. Balıkçıların içine girilmeliydi. Katledilen balıklar ve teknelerde biriken kum yığını misali balıklar için, birilerinin "Ne yapıyorsunuz?" demesi lazımdı. ve bu dakikadan sonra ne olacağını söyleyeyim: Önümüzdeki yıllarda yoğun bir şekilde balıkçı esnafına bakan yönüyle işsizlik başlayacak.Her yıl, balığın adedi ve boyunda gözle görülür bir düşüş var. Eskiden iki Elle zor kavradığımız balıklar şimdi avuç içinde kaybolacak ebada kadar düştü. Bazı balıklar var ki, ağlarımıza bu yıl hiç uğramadı." dedi.

Editör: TE Bilişim