Autoport'tan açıklama

`Autoport' otomobil limanının bazı bölümlerinin `kaçak' olduğu gerekçesiyle yıkım kararı çıktığı iddia edilmişti. İddialara liman yönetiminden cevap geldi


İŞTE O AÇIKLAMA

Türkiye’nin ilk otomotiv ihtisas limanı Autoport, 2008 yılının Ağustos ayında Kocaeli Yeniköy’de faaliyete başladı. Türkiye’nin köklü bir geçmişe sahip ve güvenilir gruplarından Arkas tarafından kurulan Autoport, Türkiye’nin otomotiv limanı eksikliğini doldurmak amacıyla, otomotiv üretimi, ihracatı ve ithalatının merkezi olan İzmit’te 36 milyon dolarlık yatırımla hayata geçti.

Son günlerde, belli kişilerce Autoport ile ilgili yanıltıcı bilgilere dayanan söylentilerle değerli medyamız meşgul edilip gündem yaratılmaya çalışılmaktadır.

Autoport, kurulduğu günden bu yana ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından almış olduğu izinlerle faaliyetini sürdürmektedir. Liman inşaatında dolgu ve iskele alanı için Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından bir plan hazırlanmış ancak söz konusu planda idari binaya yer verilmediği görülmüş ve bunun için gerekli başvurular yapılmıştır. Bu süre zarfında ise Belediye’ye yasal harçları yatırılmış şantiye binası, idari bina olarak kullanılmaya devam edilmiştir.

Başiskele Belediyesi tarafından Autoport Liman İşletmeleri A.Ş.’ye hitaben yazılan 11.06.2009 tarih ve 991 sayılı yazı ile şirketin idari bina olarak kullandığı yapının 17.06.2009 tarihinde yıkılacağının bildirilmesi üzerine Autoport tarafından hukuk dışı bu uygulama ve işleme karşı yürütmenin durdurulması ve iptal talebiyle yargı yoluna başvurulmuş olup Kocaeli 2. İdare Mahkemesinin 2009/1656 esas sayılı dosyasından verilen kararla söz konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir. Mahkeme kararı 17.06.2009 tarihinde ilgili belediyeye tebliğ edilmiştir.

Söz konusu idari bina kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında kalan alanda yer almakta olup, 3621 sayılı kıyı kanunu mevzuatına tabidir. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı anılan binanın bulunduğu alanı da kapsayan ve daha önce 7.2.2001 tarihinde onaylanmış iskele ve dolgu alanı imar planıyla bütünleşik bir planı tamamlama aşamasına gelmiş bulunmaktadır. Planın onaylanmasını müteakip gerekli işlemler tamamlanacaktır. Devlete ait limanlar dahil birçok limanda bu şekilde yapılmış liman ve gümrük idarelerinin çalıştığı yerler mevcut olup, yukarıda anılan usuller çerçevesinde işlem görmektedirler.

Autoport Liman İşletmeleri’nden yapılan açıklamada bu konu belli kesimlerce limanın ticari faaliyetlerine olumsuz yansımalara yol açacak şekilde ve bir nemalanma beklentisiyle istismar edildiği, limanın operasyonel faaliyetlerinin aksamadan devam ettiği belirtilmiş olup mahkeme kararıyla bu haksız uygulama ortadan kaldırılmıştır. 

Editör: TE Bilişim