Auckland Bölge Mahkemesi, pilot teknesinin bir yüzücüyle yüksek hızda çarpışmaşı ve ölümüne neden olması ile sonuçlanan da dahil olmak üzere, binlerce sefer liman hız sınırlarını aşılmasına göz yumduğu için Auckland Limited Limanı'nı (POAL) 280.000 dolar para cezasına çarptırdı.

Yüzücü, 20 Nisan 2017'de Auckland'ın popüler Cheltenham Plajı'nda yaklaşık 270 metre açıkta yüzerken pilot botu Wakatere tarafından çarpılarak ölmüştü.

Denizcilik NZ ulusal regülatörü Keith Manch, POAL'ın yüzücünün ailesine 220.000 $ ödemeyi kabul ettiğini söyledi.

POAL ve pilot teknenin kaptanı Grant More, "Bir kişiyi ciddi yaralanma, ciddi hastalık veya ölüm riskine maruz bıracak şekilde görev tanımının dışına çıkmaktan" İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası uyarınca yapılan suçlamaları kabul ettiler. Mahkeme, POAL'a 280.000 dolar ve Grant More'a yaklaşık 5.500 dolar para cezası verdi.

Grant More, kaza yolculuğunda limanın hız sınırlarını aştığını itiraf etti ve POAL, pilot teknelerinin, Gelberger'in ölümünden sonraki dokuz ay boyunca 4,200 görevde liman hız sınırlarını aştığını kabul etti. Bu sayı, bu süre içinde POAL pilot tekneleri tarafından yapılan tüm yolculukların tahmini yüzde 99'u olduğu anlamına geliyor.

Kıyıya 200 metre mesafe içinde beş deniz mili ve merkezi liman içindeki diğer alanlarda 12 deniz mili olan hız limitine rağmen, pilot botu yaklaşık 36 deniz milinde seyrediyordu. Bu hızla bölgeden çıkmış ve 10 saniye sonra Gelberger'e çarpmıştı.

Wakatere, 2015 yılında POAL için inşa edilmiş su jeti ile çalışan, alüminyum bir katamarandır. Tasarımcı detaylarına göre 40 deniz milini aşabilen bir azami hıza sahiptir.