ATİLLA YILDIZTEKİN HOPA TİCARET ODASINDA


İmisk Holding ve HopaPort Limanı Lojistik Danışmanı Atilla Yıldıztekin Hopa TSO’yu ziyaret ederek Hopa’nın geleceğine yönelik yapılabilecek çalışmalar konusunda bilgilendirmede bulundu.

HOPA- Hopa Ticaret ve Sanayi Odasının ziyaretçilerinin ardı arkası kesilmiyor. Hopa TSO’yu bu defa da İmisk Holding ve HopaPort Limanın danışmanı Lojistik uzmanı Dünya Gazetesi yazarı Atilla Yıldıztekin ve HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer birlikte ziyaret ederek Hopa Limanı ve Hopa’nın geleceğine yönelik düşüncelerini oda Y.K. ve Meclis üyeleri ile paylaştı.

AKYÜREK BİLGİNİN PAYLAŞILDIKÇA ANLAM KAZANDIĞINA İNANIYORUZ

Hopa TSO Başkanı Osman Akyürek Yıldıztekin gibi ülkemizin önemli değerlerinden bir ismi odalarında konuk etmekten onur duyduklarını ifade ederek Yıldıztekin ve Özer’e “Hoş geldiniz” dedi. Akyürek oda yönetimine yeni seçildiklerini, kısa, orta ve uzun vadeli programları olduğunu, bu programların hayata geçirilmesinde Atilla Yıldıztekin ve Özer gibi isimlerin öneri ve düşüncelerine önem verdiklerini ifade ederek “Bilginin paylaşıldıkça bir anlam ifade ettiğini ve gelişime artı kattığını biliyoruz. Hopa küçük bir ilçe ama potansiyel olarak güçlü bir ilçe, 20 bine yakın nüfusumuz var ama günlük insan trafiğimiz 30 bin dolaylarındadır. Böylesine bir ilçede 1.200 e yakın TIR var. Ama bizim derdimiz işadamlarımızı gelişimlerinde artık çağın gereklerini yerine getirerek kurumsallaşma ve profesyonelleşme anlamında eğitimlere başlayabilmemizdir. Bu da programlarımızın önemli başlıklarından biri. Sayın Hocamız ilerdeki süreçde bu konuda da bize destek verirse memnun oluruz” dedi.

HOPAPORT GENEL MÜDÜRÜ ÖZER HOPA GELECEK 20 YILININ MASTER PLANINI ÇIKARTMALIDIR

HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer’de Yıldıztekin’in ayda bir Hopa’ya geldiğini, limanla ilgili genel durum değerlendirme toplantılarına katıldığını, geleceğe yönelik projelendirme ve bu projelerin hayata geçirilmesi konularında kendilerine çok önemli destekler verdiğini ifade ederek “Sayın Atilla hocamızı Hopa’nın gelecek 5, 10 ve 20 yılını şekillendirecek master planlar hazırlanmasında konusunda düşünce ve önerilerini sizlerle paylaşmasını önerdiğimizde seve seve kabul etti. Biliyorsunuz ilimizde ciddi sayılabilecek yatırımlar hayata geçiriliyor. Barajlar, HES projeleri ilimizin gelecek 5 yılını bir şekilde hareketlendirecek. Hopa olarak bu haraketlilikten bizlerde yararlanalım istiyoruz. Hopa iş dünyası neleri yapabilir, burada nasıl iş potansiyelleri var ve bunda Hopa nasıl bir kazanç elde edebilir Hopa iş dünyası araştırsın istiyoruz. Hopa gelişirse bizde gelişiriz, Hopa limanı gelişirse bilinsin ki Hopa’da gelişir. Sayın Hocamızın özellikle organize sanayi bölgeleri kurulması konusunda çok önemli çalışmaları var. Hopa böylesine bir değerin düşünce ve önerilerinden yola çıkarak kendi geleceğini bilinçli bir gelişmeye yönlendirmelidir. Bu konuda hocamızın düşüncelerine ben önem veriyorum” dedi.

Atilla Yıldıztekin’de bu buluşmayı sağlayan HOPAPORT Genel Müdürü Özer’e teşekkür ederek Hopa TSO’da bulunmaktan büyük sevinç duyduğunu ifade etti. Yıldıztekin “Hopa benim için samimiyetimle söylüyorum zevkle geldiğim şirin bir ilçe. Biz Hopa’nın çehresini limanla değiştirmek istiyoruz. 21 yy’a değişim yüzyılı adını koyduk. 10 yıl önceki Türkiye ile bugünkü Türkiye’yi kıyaslamak mümkün mü? Aynı kefeye koyabilirmiyiz. Sizlerde bilin ki bu değişime ayak uydurabiliyorsanız gelişirsiniz, uyduramıyorsanız gelişemezsiniz.

Şimdi zaman geçen yıllardan daha fazla, iki misli, para kazanacağız bu demektir ki 2 kat fazla üretim yapacağız. Geleceğe baktığımızda bugünkü üretim kapasitesi bize yetmeyecek. Bunun içindir ki yarını ve yarının üretim kapasitesini bugünden planlamak zorundayız.

Türkiye’de Limanlar her geçen gün değişiyor, gelişiyor, büyüyor. Buna paralel Hopa limanının da gelişmesi ve büyümesi lazım. Biz HOPAPORT olarak konusunda uzman bir şirketten destek alıyoruz. Şunun bilinmesinde fayda var. Üretim, tüketim dengelemesinde altyapı ve lojistik çok önemli rol oynuyor. Hopa’nın bir ilçe olarak avantajı var. Hopa bu anlamda Hopa limanından yararlanmak zorunda. Hopa limanındaki işlerin gelişmesi, büyümesi demek iş yapanların da, Hopa’nın da büyümesi demektir.

HOPA’YA VEYA YAKIN BİR MERKEZE YAPILACAK OSB ARTVİN’İ DE BÜYÜTECEK VE GELİŞTİRECEKTİR.

Bizim HOPAPORT olarak önümüzde çok sayıda proje var. Bu projelerden biri de Hopa Batum Demiryolu projesidir. Bu projenin amaçlarından biri de Hopa’ya gelecek olan hammaddeyi üretime döndürmek ve bu üretimin pazarlanmasıdır. İşte bu noktada gündeme Organize Sanayi Bölgesi girmektedir. OSB bugün değil ama yarın Hopa’yı veya çevrede Hopa’ya yakın bir merkezi birlikte büyütecek, geliştirecek ve kurtaracak bir projedir.

HOPA BATUM DEMİRYOLU HEM ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNE VE HEM DE HOPA LİMANININ GELİŞİMİNE KATKI SUNACAKTIR.

Evet, Hopa limanı büyüyecek, gelişecek dedik. Biz kendi limanımızı en rantabl nasıl kullanabiliriz bunun projelerini yapıyoruz. Gelecekte Hopa limanına 20 ve belki de 30 bin tonluk gemiler gelsin istiyoruz. Bunu destekleyecek olayların başında demiryolu ve karayolu geliyor. Hopa limanını Batum demiryolu sistemine bağlamak, Hopa Limanını yapımı devam eden Cankurtaran tüneli ile doğuya, İran’a, Irak’a bağlayacak kanalların açıldığını varsayalım ve ortaya çıkan tabloyu bir an düşünelim istiyorum. Gelecek 10 yılda duble yollar 2 kat artacak. Bu ne demektir. Hopa’ya hammadde daha rahat gelecektir. Bu iş ve istihdam Hopa ekonomisinin büyümesi demektir.

HOPA’DA NAKLİYE SEKTÖRÜ VE HOPA LİMANI BİRBİRİNİ DESTEKLEMELİDİR

Hopa ciddi sayılacak bir nakliye sektörünü kendi bünyesinde barındırıyor. Şunun iyi bilinmesi lazım hiç kimse ve hiçbir kuruluş alternatifsiz değildir.  Hopa’da Hopa’nın gelişimi için Hopa limanı ile nakliyeciler ortak hareket etmek ve birbirlerine lojistik anlamda desteklemek zorundadırlar.  İş yapanların gider kaleminde Nakliye önemli bir yer tutar. İşin kısası iş adamı nakliye maliyetine bakar. Toplam maliyet içerisinde nakliye fiyatı artarsa işadamı o zaman malını neden Hopa limanına getirsin, alternatif limanlar arar. Bu ne demektir, nakliye maliyeti artarsa Hopa Limanı’na gemi gelmez ve nakliyeci kazanamaz.

HOPA’DA TURİZM ADINA CİDDİ ÇALIŞMALAR YAPILMAK ZORUNDADIR

Hopa’yla ilgili turizm konusu başlı başına projelendirilmesi gereken bir konudur. Her gün onlarca tur şirketi otobüsü Hopa’ya geliyor, yüzlerce araç ve yüzlerce turist her gün Hopa’ya geliyor. Konaklıyor, karnını doyuruyor ama bu turist için yetmez. Bu bir sektördür ve bu sektörün ilçede geliştirilmesi için turistin ihtiyaçlarına cevap verecek projeler mutlaka üretilmelidir. Bunda yerel yönetime, mülki idareye ve sizlere büyük önem düşüyor. Yaylalarınız değerlendirilmelidir, İnanç turizmi bilinçli halde yapılmalıdır. Ören yerler mutlaka ortaya çıkartılmalıdır. Köylerimiz turizme hizmet edecek konuda geliştirilmelidir. İlçe merkezinde bir turizm enformasyon bürosunun bile olmaması Hopa’da turizm hareketliliğinin başıboş bırakıldığının bir işaretidir. Buna çözüm için lütfen kollarınızı sıvayın.

HOPA’YA TURİZM VE OTELCİLİK, LİMAN YÖNETİCİLİĞİ, DENİZCİLİK YÜKSEK OKULLARI ACİLEN AÇILMALIDIR

Hopa’ya mutlaka Deniz Ve Liman İşletmeciliği bölümü acilen açılmalıdır. Buna paralel Dış Ticaret, Gümrük ve Turizm Ve Otel İşletmeciliği gibi okulların mutlaka Hopa’ya en yakın merkezlerde açılması için Hopa TSO girişimlerine zaman geçirmeden başlamalıdır.

HOPA LİMANI BÜYÜDÜKÇE HOPA’DA BÜYÜYECEKTİR

Herkese şu mesajı iyi verin derim. Hopa Limanı büyüdükçe bilin ki Hopa’da, çevre ilçelerde ve Artvin’de büyür. Hopa küçük ve şirin bir ilçe ama limanı ile büyük bir ilçe. Türkiye’de ben böylesine sınır kapısını ve limanı bağrında barındıran başka bir ilçe görmedim. Lütfen yaşadığınız coğrafya’nın ve Hopa’nın önemini iyi bilin. Kaybedecek zamanınız ve hatta günümüz bile yok. Hopa TSO yapacakları ile Karadenizin üzerinde bir güneş gibi doğacak potansiyele sahip bir ilçe olarak düşünüyorum. Tekrar teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Hopa TSO Başkanı Osman Akyürek ve Yönetim ve Meclis üyeleri Yıldıztekin ve Özer’e verdikleri bilgiler için teşekkür ederek ziyaret anısına birer plaket verdiler.

Editör: TE Bilişim