5 Haziran Dünya Çevre Günü ve Çevre Koruma Haftasına yönelik Çevre ve Şehircilik Çanakkale İl Müdürlüğü’nce düzenlenen etkinlikler kapsamında Çanakkale Kepez Limanı da renkli bir etkinlik programı gerçekleştirdi.

Türkiye’nin en büyük atık kabul tesisini içerisinde barındıran ve aynı zamanda Avrupa Atık Tesisleri Birliği EUROSHORE’un üyesi olan Çanakkale Liman İşletmesi, 2010 yılında aktif olarak manevra yaparak gemilerden atık alabilen Avrupa’nın en büyüğü durumundaki 6.237 deadweight tonluk “KOLİN 3” gemisini filosuna ekledikten sonra satın aldığı 1.854 deadweight tonluk “KOLİN 2” isimli gemi için de düzenlenen etkinlikler dâhilinde hizmete açılışını gerçekleştirdi. Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna’nın katılımıyla ilk seferine uğurlanan “KOLİN 2” gemisi ile Çanakkale Liman İşletmesi atık alım faaliyetlerine yönelik floşunda bulunan gemi sayısını 6’ya yükseltti.

Toplamda 10.000 deadweight tona ulaşan gemi kapasitesi ve 20.000 tonluk atık kabul tesisi depolama kapasitesiyle başta Çanakkale olmak üzere ülkemizde deniz kirliliğinin önlenmesinde lider konumundaki Çanakkale Kepez Limanı, sorumluluğunun bilincinde olarak Çanakkale Boğazı’ndan geçen ve Kepez Limanı’nda uğrak yapan gemilerden yıllık 150 bin ton ila 200 bin ton atığın toplanmasıyla çevrenin korunmasına yönelik çalışmalarını kararlılıkla sürdürüyor.

Çanakkale Liman İşletmesi Liman Müdürü Evren Beceren, gemilerden illegal yöntemlerle denize atıkların boşaltılmasının devam etmesine karşın kendilerinin büyük bir özveri ve kararlılıkla deniz kirliliğinin önüne geçebilmek için çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini ve bu kapsamda satın aldıkları “KOLİN 2” gemisi ile bu yolda bir adım daha ilerlediklerini dile getirdi. Artan çevre kirliliğine karşın çevrenin korunması ve çevre yönetimi konularının dünya üzerinde birincil hale geldiğini vurgulayan Beceren, kendilerinin de bu sorumluluğun bilincinde olarak faaliyetleri geliştirmek için yeni bir geminin daha satın alınması için araştırma halinde olduklarını belirtti.

Vali Tuna ve liman yetkililerinin beraberindeki heyet, Atık Kabul Tesisini ziyaret ettikten sonra liman sahasında konser ve kokteyl eşliğinde düzenlenen “KOLİN 2” gemisi hizmete açılış törenine katıldı. “KOLİN 2” gemisi, kurdele kesimi sonrasında ilk seferine uğurlandı.


“Kolin 2” Gemisi'nin Özellikleri

GEMİ ADI: KOLİN 2
İŞLETEN VE DONATANI: ÇANAKKALE LİMAN İŞLETMESİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
DEADWEIGHT TONU: 1,854
DRAFTI: 5 METRE
TAM BOYU: 77,35 METRE
GENİŞLİĞİ: 11,29 METRE
BAYRAĞI: TÜRK
BAĞLAMA LİMANI: İSTANBUL
İNŞA YILI VE YERİ: 1983 / JAPONYA
IMO NUMARASI: 8622517
KLASI: TÜRK LOYDU
GROSS TONU: 867
NET TONU: 581
ÇAĞRI İŞARETİ: TCUI4

Geminin hizmete açılış töreni sonrasında etkinlikler, Çanakkale Liman İşletmesi’nce organize edilen Çanakkale Boğazı gemi turuyla sona erdi.

Editör: TE Bilişim