Ateş: Faiz İndirimi İçin Yer Var

DenizBank Finansal Hizmetler CEO'su Ateş, "Enflasyon yüzde 8'ler civarında kaldığı sürece yılsonunda faiz için yüzde 8'in biraz üzerinde, yüzde 9'ların biraz altında olacağı beklentimiz var" dedi

DenizBank Finansal Hizmetler CEO'su Hakan Ateş, Merkez Bankası'nın faiz indirimleri için hala bir miktar yeri olduğunu düşünüyor. Jeopolitik gerginliklerinin de yatışacağına inanan Ateş, enflasyon yüzde 8'ler civarında kaldığı sürece yılsonunda faiz için yüzde 8'in biraz üzerinde, yüzde 9'ların biraz altında olacağı beklentimiz var. Merkez Bankası'nın faiz indirimi için yeri var. Faizde düşüş olasılığı yükseliş olasılığından daha fazla" dedi. Hakan Ateş, mali piyasalarla ilgili beklentilerini anlatırken piyasada bir miktar ‘köpük' olduğunu anlatarak dolar/ TL kuru için politik risk kalkarsa 2.1 TL düzeyinin makul göründüğünü ifade etti.

AB yaptırımları etkilemez

Ateş, yurtdışı borçlanma planları bulunmaması ve sermaye ihtiyaçlarını ana hissedarlarından karşılamaları nedeniyle Avrupa Birliği'nin Rusya'ya finans sektöründe uyguladığı yaptırımlardan etkilenmeyi beklemediklerini söyledi. Denizbank'ın 2014 ilk 6 aylık finansal sonuçlarının açıklandığı toplantıda konuşan Ateş, Sberbank'ın 1 yıl 3 çeyrektir ana sermayedarları olduğunu ve şimdiye kadar 2.3 milyar TL'si karı bünyede bırakarak toplam 5 milyar TL sermaye desteği verdiğini anlattı. Ayrıca bu yılın kalanında da Sberbank, DenizBank'a sermaye desteği vermek üzere görüşüyor.

Ekonomiye 80 milyar TL destek

Denizbank'ın konsolide net kârı yılın ilk yarısında yüzde 20 düşüşle 506 milyon liraya gerilerken; Ateş net kârdaki düşüşün geçen yılın aynı dönemine özgü tek seferlik sermaye piyasası kazançlarının bu yıl bulunmaması ve sektöre getirilen kısıtlayıcı düzenlemeler ve fonlama maliyetindeki artıştan kaynaklandığını söyledi. Ateş, "Denizbank'ın özkaynak kârlılığı bu yıl yüzde 15.8 seviyesinde, sektör ortalaması yüzde 12. Yıl sonunda yüzde 12'nin biraz altına düşebileceğini düşünüyorum. Sektör ile aramızdaki farkımızı yine koruyacağız, biz de biraz düşebiliriz ama tatminkar düzeyde olacaktır" dedi.Denizbank'ın konsolide aktifleri ilk altı ayda yüzde 31 artışla 85.5 milyar lira olurken, nakit kredileri yüzde 29 artışla 60.3 milyar lira, gayrinakdi kredileri yüzde 23 artışla 19.2 milyar liraya yükseldi. Böylece bankanın reel ekonomiye olan desteği 80 milyar TL'ye dayandı.

Büyüme proje finansmanından

Sberbank ile büyük proje finansmanlarına girdiklerini 3. Köprünün ardından şimdi ana ortakları ile 3. Havalimanı için ortak hareket ettiklerini kaydeden Ateş, yılın ilk yarısında da büyümenin hikayesinde birinci sırada proje finansmanı, KOBİ ve Tarım bankacılığı'nın geldiğini anlattı.

Editör: TE Bilişim