ASYAPORT'tan 300 milyon dolar yatırım ve 1000 kişilik ilave istihdam

Dünya Gazetesi Köşe Yazarı Vahap Munyar, bugünkü yazısında ASYAPORT Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Soyuer ile gerçekleştirdiği diyoloğu satırlarına taşıdı.

Vahap Munyar'ın köşe yazısı şu şekilde:

ASYAPORT Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Soyuer, mesaj gönderdi: -300 milyon dolar yatırım, ilave 1000 kişilik istihdam.

Mesajına buluşma önerisini ekledi: -Bu konuyla ilgili buluşalım mı?

72 yaşındaki Ahmet Soyuer, 2 saatlik sohbet için Tekirdağ’dan İstanbul’a geldi, hazırladığı notu verdi: -Asyaport-Medlog-MSC Grubu’ndan denizde, karada, demiryollarında 300 milyon dolar yatırım, ilave 1000 kişilik istihdam.

Dünürü İtalyan Aponte Ailesiyle Tekirdağ Barbaros’a Asyaport’u kuran Soyuer, heyecanla anlatmaya başladı: -Asyaport’un yüzde 70’i, Medlog’un yüzde 80’i dünürümün. Ancak, yönetim bizde. Oğlum Emre Soyuer ile birlikte işleri yönetiyoruz. Şimdi büyüme adımları atıyoruz.

Genel Müdürlüğünü Kadir Uzun’un sürdürdüğü Asyaport’un mevcut kapasitesini anımsattı: -Şu anda 2.5 milyon teu/yıl kapasitemiz var. 4 milyon teu/ yıl kapasiteye çıkacağız. İmar planları çıktı, şu anda ÇED süreci tamamlanmak üzere.

Yatırımın 250 milyon dolarlık bölümünün Asyaport’ta gerçekleşeceğini bildirdi: -Asyaport’a kuruluşundan buyana 400 milyon dolar yatırdık. Mevcut liman alanımız 300 bin metrekare. 54 bin metrekare daha ilave edeceğiz.

Limanın mevcut derinliğinin yeterli olduğunu kaydetti: -Büyümemiz sahile paralel olacak. Dolayısıyla ek yatırım için denizi dolduracağız.

Büyümeyle ilgili şu detayları verdi: -21 adet elektrikli büyük vinç (STS), 60 adet elektrikli aktarma vinci (RTG) ve 100 adet doğalgazlı çekici kamyon limanımızda yer alacak.

Limanın enerjisine dönük planlarını paylaştı: -Asyaport için 11 megavatlık rüzgar, 16 megavatlık güneş santralı kuruyoruz. Tüketeceğimiz elektriğin tamamını “yerli, yenilenebilir ve yerinde” üreteceğiz.

Şu noktanın altını özellikle çizdi: -Elektrik üretimini tam limitte planlıyoruz. Yani, elektrik satma gibi bir planımız yok.

Yatırımın 50 milyon dolarlık bölümünü Medlog’un yapacağına işaret etti: -Medlog, kara taşıma filosunu 500 çekiciden 800’e, 550 konteyner dorsesini de 900 adete çıkaracak.

Medlog’un demiryolu yükleme-boşaltma istasyonu planlarına vurgu yaptı: -Medlog, İstanbul Ömerli, Tekirdağ Süleymanpaşa ve İskenderun Akçay’da demiryolu yükleme-boşaltma istasyonları kuruyor. Böylece yıllık taşıma kapasitesi 350 bin teu’ya çıkacak.

Asyaport’u Mayıs 2017’de So yuer ve Kadir Uzun’la birlikte gezdim. O günlerde toplam 500 milyon dolarlık yatırım hesabı yapılıyordu. Bugüne kadarki yatırımları 400 milyon doları buldu. Soyuer, “72 yaşındayım, bu bana yeter” demedi, yatırım iştahını frenlemedi… Asyaport ve Medlog’un yatırım tutarını 700 milyon dolara yükseltmek için kolları sıvadı…

Editör: TE Bilişim