Asrın Projesine 3 Yeni Tesis

KKTC'nin su ihtiyacını Mersin'in Anamur İlçesi'nden karşılayacak olan ve 'Asrın Projesi' olarak adlandırılan su temin projesinde yavru vatanda da 3 yeni tesisin temeli atılacak.

Projeyi yürüten Orman ve Su İşleri Bakanlığı, tesislerin yaklaşık yatırım maliyetinin 123 milyon lirayı bulduğunu bildirdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, KKTC Girne Geçitköy Barajı'nda 1 Şubat Cumartesi günü yapılacak temel atma törenine KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile KKTC Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı katılacak. KKTC tarafında temeli atılacak 3 tesisin yaklaşık yatırım maliyetinin 123 milyon TL'yi bulduğu, tesislerden KKTC İçme Suyu Arıtma Tesisi ile günlük 200 bin metreküp içme suyunun arıtılacağı bildirildi.

Geçitköy Terfi Merkezi-Lefkoşa İsale Hattı kapsamında ise 63.5 kilometre boru döşenecek. Temeli atılacak diğer bir tesis olan Girne İsale Hattı ile de Girne bölgesindeki toplam uzunluğunun 160 kilometre olan dağıtım hatları inşa edilecek. Dünyada ilk kez uygulanacağı ileri sürülen deniz boru hattı ile adaya su sağlayacak KKTC Su Temini Projesi, eş zamanlı yürütülen 3 aşamadan oluşuyor. Mersin'in Anamur İlçesi'ndeki Dragon Çayı'nın üzerine temelden 99 metre, nehir tabanından 94 metre yükseklikte toplam 130.5 milyon metreküp depolama hacmine sahip Alaköprü Barajı, projenin temelini oluşturuyor.

Projenin Türkiye ayağı olan Alaköprü Barajı'nın temeli 7 Mart 2011'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ilgili bakanların katıldığı törenle atılmıştı.

Projenin Türkiye tarafının diğer aşamalarıysa 23 kilometre uzunluğunda ve 1500 milimetre çapında düktil boru isale hattı ve 10 bin metreküp hacmindeki Anamur Dengeleme Deposu'nun yapımını kapsıyor.

KKTC İçme Suyu Temini Projesi'nde uygulanacak deniz geçişi, 80 kilometre 151 metre uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda geçecek olan 1600 milimetre çapındaki yüksek yoğunluklu polietilen boru hattından oluşuyor. Projenin KKTC tarafında ise Güzel yalı bölgesinde 6 megavat gücünde Güzel yalı Pompa İstasyonu, 3 bin 694 metre uzunluğunda ve 1400 milimetre çapında düktil boru terfi hattı, temelden 65 metre, nehir tabanından 58 m yükseklikte olan 26.5 milyon metreküp depolama hacimli Geçitköy Barajı ile 13 megavatt kurulu gücünde Geçitköy Terfi Merkezi'nin yapımı yer alıyor. Kıbrıs tarafında inşa edilen Geçitköy Barajı'nın temeli ise 30 Mart 2012'de atılmıştı. Projenin tamamlanması ile KKTC'ye aktarılacak yıllık 75 milyon metreküp suyun yüzde 50.3'ü içme-kullanma, yüzde 49.7'si zirai sulama suyu olarak değerlendirilecek. Projenin gerçekleşmesi ile halen yeraltı ve yüzeysel su kaynaklarının kısıtlı olması sebebiyle su sıkıntısı çekilen KKTC'nin 50 yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanacak.

Editör: TE Bilişim