Aşk Gemisi’, söküm için Aliağa’ya geldi

Tüm dünyada 80′li yıllara damgasını vuran The Love Boat (Aşk Gemisi) dizisinde sahne alan ve gerçek adı Pacific Princess (Pasifik Prensesi) olan kurvaziyer gemisi hurdaya çıkarak İzmir Gemi Geri Dönüşüm Tesislerine geldi.

10 gün önce İtalya’nın Cenova kentinde San Giorgio Limanı tersanesinden römorkörlerle yola çıkan gemi bu sabah saatlerinde Çandarlı Körfezi açıklarına getirildi. Pazar günü gelmesi beklenen geminin aşırı fırtına nedeniyle  2 gün gecikmeli olarak Aliağa’ya geldiği ve yolda yara aldığı belirtildi.

Geminin Çandarlı Körfezi açıklarından Aliağa’ya geldiğinde yolda aldığı yara nedeniyle su almaya başladığı ve batma tehlikesi yaşadığı için römorkörlerle kısa süre içerisinde sökümü yapılacak olan tesislere çekildiği bildirildi.

Pacific Princess adlı geminin kullanım dışı kalmasıyla ‘Quail Cruises’ adını aldığı ve o isimle Aliağa’ya söküme geldiği belirtildi.

Pasifik Prensesi, Aliağa’daki İzmir Gemi Geri Dönüşüm tesislerinde yaklaşık 7-8 ay içersinde  parçalara ayrılıp tarih olacak.

13 BİN 500 TOP SAÇ SÖKÜLECEK

Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği, Atık Yönetimi sorumlusu Kaptan Ersin Çeviker gemi ile ilgili şu bilgileri verdi;

“İzmir Gemi Geri Dönüşüm firması tarafından  2.5 milyon euroya satın alınan Aşk Gemisi’nin sökümü İzmir’in Aliağa İlçesi’nde yapılacak.

Aşk gemisi olarak bilinen İtalyan eski adıyla PACIFIC PRENSES isimli gemi 10 gün önce İtalya’nın  Cenova limanından  başladığı  zorlu yolculuğu bu gece yarısı (06.08.2013) Aliağa Çandarlı Körfezinde sona erdi.

Geminin Aliağa’ya yaptığı son yolculuk  aşırı fırtına nedeniyle iki gün gecikmeli olarak gerçekleşti. Yolda fırtına nedeniyle yara alan gemiyi, su almaya başladığı için batma tehlikesinden dolayı acilen baştan kara yaparak kıyıya vurdurduk.  13 bin 500 ton saç ağırlığına sahip geminin geri dönüşümünün  7-8 ay içinde tamamlanması beklenmektedir” dedi.

TARİH OLACAK

60′lı yıllarda Almanya’da inşa edilen ve 1977-1987 yılları arasında Amerikan yapımı pembe dizi Aşk Gemisi’nin sahnesi olarak kullanılan emektar gemi ağırlıklı olarak Akdeniz seferleri yapıyordu.

Denizde yaklaşık 50 yıl geçiren kurvaziyer gemi hurdaya çıktı. Uzun süredir İtalya’nın Cenova kentinde San Giorgio Limanı tersanesinde bulunan Pasifik Prensesi, 4 milyon euroluk açılış bedeliyle açık arttırmaya çıkartıldı, ancak teklif veren olmayınca, özel anlaşma yoluyla gemi 2.5 milyon euroya Türk firması İzmir Gemi Geri Dönüşüm firmasına satıldı.

Yaklaşık bir ay içinde İzmir’in Aliağa İlçesi’nde faaliyet gösteren İzmir Gemi Söküm Sanayi ve Limitet Şirketi’nin söküm tesislerine bu sabah ‘Quail Cruises’ adıyla ulaştı.

Titanik’den sonra en ünlü kurvaziyer gemisi Pasifik Prensesi, Aliağa’daki Gemi Geri Dönüşüm tesislerinde yaklaşık iki ay içerisinde  parçalara ayrılıp tarih olacak.

Editör: TE Bilişim