‘Asil Gezgin’ Petrol Aramak İçin Geliyor!

Ocak ayında Batı Karadeniz’de başlayacak petrol çalışmalarının detaylarına ulaştık.

Petrol, Şile’den 100 kilometre açıkta ve 2 bin 93 metrede aranacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Uluslararası Petrol ve Doğalgaz Stratejileri Sempozyumu Galası ve Türkiye Petrolleri 60. Yıl Resepsiyonu’nda Karadeniz’de petrol çalışmalarına başlanacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada, “Ocak ayı içerisinde inşallah Batı Karadeniz’de yeni bir sondaja başlayacağız. Bu noktada yerli bir petrol sondaj platformunun yapılması ihtiyacı da ortaya çıkabilir. Bu platformu da hamdolsun tersanelerimizde yapabilecek güce sahibiz. Bunun da müjdesini vermek istiyorum” açıklamasını yaptı.

45 günde işlem tamam

Erdoğan’ın müjdesini verdiği projenin detaylarına VATAN ulaştı. Projeye göre Batı Karadeniz’de sondaj çalışması Shell tarafından yapılacak. Shell ile Türkiye Petrolleri A.O. tarafından sondaj çalışması yapılması için 14 Şubat 2014 tarihinde anlaşma yapıldı. Resmi yazışmalar hızla tamamlanarak 28 Kasım’da Shell’e gerekli izin verildi.

Türkiye Petrolleri tarafından yürütülen Batı Karadeniz Petrol Arama Projesi çerçevesinde Shell 4 adet sondaj gemisi ile arama yapacak. Bu gemiler Liberya Bayraklı Noble Globetrotter II (Asil Gezgin), Malta bayraklı Ben Nevis ve Makalu, Norveç bayraklı Havila Borg. Bu gemiler Bandırma, Derince, İstanbul ve Haydarpaşa limanlarını kullanarak 2015 boyunca Batı Karadeniz’de petrol arayacak. İlk sondaj Noble Globetrotter II tarafından yapılacak. Sondajın yapılacağı yer Şile’nin 100 kilometre açığında ve 2 bin 93 metre derinliğinde. İ

lk aramanın maliyeti 680 milyon TL olacak. 4 ay içinde tamamlanacak

Sondaj çalışmalarıdan itibaren 4 ay içinde operasyonun tamamlanması bekleniyor. Buna göre ilk 12 haftada sondaj tamamlanacak. Daha sonra kuyudan kayıtlar alınarak sonuç değerlendirilecek. Eğer petrol bulunmazsa kuyu 16’ncı haftada terk edilmeye başlayacak ve kuyu kapatılacak. Eğer petrol bulunursa da kuyu TPAO’ya uygun şekilde teslim edilecek. Terk etme işlemi de bir hafta sürecek. Projenin kıyıdaki üssü Haydarpaşa Limanı olacak. Limanla sondaj gemisi arasındaki ulaşım helikopterlerle sağlanacak. Atıklar gemilerle kıyıya taşınacak.

Editör: TE Bilişim