Bayraktutan, Sel Felaketinin Ardından Meclis Araştırma Önergesi Verdi

 Bayraktutan, Artvin’de Yaşanan Sel Felaketinin Mağduriyetini Meclise Taşıdı.CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Artvin ve ilçelerinde geçtiğimiz ay meydana gelen sel felaketi neticesinde vatandaşların yaşadığı mağduriyet hakkında meclis araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.‏ Bayraktutan,24 Ağustos 2015 tarihinde Arhavi ve Hopa 12 Kasım 2015 tarihinde Murgul ve Borçka ilçelerinde yaşanan sel afetinin bölgede yarattığı tahribatın tespit edilip, vatandaşlarımızın yaşadığı mağduriyetleri yerinde inceleyip giderilmesi amacıyla Meclis Araştırma Önergesi verdi.

Bayraktutan TBMM’ye verdiği önergede; “24 Ağustos 2015 tarihinde Artvin iline bağlı Arhavi ve Hopa İlçelerinde son 50 yılın en büyük sel afeti yaşanmıştır. Metrekareye düşen yağmur miktarı bölgeyi yaşanmaz hale getirmiş ve neticesinde ilçelerde maddi ve manevi zararların yanında Hopa ilçesinde 11 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 3 kişide bulunamamıştır.

Borçka İlçemizde maalesef 3 vatandaşımız 12 Kasım 2015 tarihindeki afet nedeni ile hayatını kaybetmiştir. Yaşanan mağduriyetler vatandaşların beyanı esas alınarak tespit edilmiş ancak bu tespitler hakkaniyetten uzak olmuştur. Örneğin aynı afet yerinde aynı site ve apartman dairesinde kapı komşu iki daireye farklı miktarların ödenmesi haksızlıklara neden olmuştur. Sıcağı sıcağına yapılan tespitler hatalı olduğu iddiası bölge insanında feryat derecesindedir. Bu beyanlar yeniden incelenmelidir.

Sel afetinin nedenleri mutlaka araştırılmalı hatta önleyici tedbirler alınmalıdır. Yaşanan can kayıpları geri gelmediği gibi manevi zararlar ifade edilecek gibi değildir. Örneğin 24 Ağustos 2015 tarihindeki sel afetinde Hopa ilçemizde tespit edilen 276 iş yeri, 152 ticari araç, 65 hususi otomobil kullanılmaz hale gelmiştir.

Araçların 26’sı sel sularına kapılarak kaybolmuştur. Yine 239 konut oturulmaz hale geldiği AFAT yetkililerince rapora bağlanmıştır. Sel afetinin yaşandığı Arhavi ve Hopa ilçelerimizde çay tarımı yapılmakta olup kesin tespiti yapılamayan bilgilere göre Hopa ilçesinde 1700 vatandaşımızın tarım arazisi zarar görmüştür.

160 dekar toprağın heyelan, çökme vb gibi şekillerde kaybolduğu iddia edilmektedir. 170 oturulmaz durumda evin olduğu 70 evin ise tahliye edildiği söylenmektedir. 240 kişiye kira yardımı yapılmıştır. Tüm tespitlerin yüzde 20’si esnaf ve vatandaşa ödenmiş, geri kalan yüzde 80’nin ne zaman ödeneceği ise muamma konusudur.

Bu rakamlar Hopa ilçesine ait olup benzer tablonun Arhavi, Borçka ve Murgul ilçelerinde de olduğunu söyleyebiliriz. Afet neticesinde bütün halk teyakkuza geçmiş, Türkiye’nin dört bir yanından, her kesimden yardımlar gelmiştir. Ancak bu yardımlar günü kurtaran yardımlardır. Yaraların sarılabilmesi ve hayatın normalleşmesi için devletimiz gücünü yurttaşlarına göstermesi gerekmektedir.

Devletin afet bölgesi için göndermiş olduğu yardımları bazı kurumlarımız başka ihtiyaçları için kullandıklarını vatandaşlarımız iddia etmektir. Kurumlarımızın afet harcamaları incelenmeli varsa bir hata düzeltilmelidir. Bölgeye gelen yardımlar ve vatandaşlarımıza ödenen miktarlar yetersizdir. Bölge’de detaylı incelemelerin yapılması, kurulacak bir Meclis Araştırma Komisyonu ile birlikte içinde bilim adamlarında olduğu bir çalışmanın yapılması ve ivedilikle raporun hazırlanması gerekmektedir.

Bölgede AFAD Şubesinin açılması, AKUT gibi ekiplerin kurulup desteklenmesi, hazine destekli uzun vadeli ve ertelemeli kredilerin kaynak olarak sağlanması ve yerleşim olarak riskli bölgeler çalışmasının yapılması, oturulamaz raporu verilen konut sahiplerine kendilerinde uygun göreceği alanlarda konut yapılması veya konut bedelinin ödenmesi doğal afetler bilincinin gelişmesi yönündeki çalışılmalar hayata geçmelidir. Yaşanan bu doğal afetin yaralarını saracak yine büyük Devletimizdir.

Bizler Milletin vekilleri olarak Milletin sorunlarına sahip çıkmak için Arhavi, Hopa, Murgul ve Borçka ilçelerimizde olup, afet bölgesinde çalışmalar yapıp, yaşanan mağduriyetleri bertaraf etmek durumundayız. Yukarıda belirtilen hususlar ışığında; 24 Ağustos 2015 tarihinde Arhavi ve Hopa, 12 Kasım 2015 tarihinde Murgul ve Borçka ilçelerinde yaşanan sel afetinin bölgede yarattığı tahribatın tespit edilip, vatandaşlarımızın yaşadığı mağduriyetleri yerinde inceleyip giderilmesi amacıyla Anayasa’nın 98. ve içtüzüğümüzün 104ncü ve 105nci maddeleri gereğince Meclis Araştırma Komisyonu açılmasını saygılarımızla arz ederiz” ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilişim