Ulaştırma, Denizcilik Haberleşme bakanı Lütfi Elvan Deniz Ticaret Odası meclis toplantısına katıldı. İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan’dan sonra konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen UDH bakanı Elvan burada sizlerle beraber olmaktan memnuniyet duyuyorum diyerek başladığı sözlerini şöyle sürdürdü:

” Sayın Başkan konuşmasının başında belki espri mahiyetinde dedi ama, bizi ciddi bir sınava tabi tutmayacakları şeklinde bir ifadede bulundu. Değerli kardeşlerim şunu öncelikle ifade edeyim bizim ne yaptığımız 12 yıldan beri Türk Halkının önündedir. Bu güne kadar gerçekleştirdiklerimiz açık ve net bir şekilde ortadadır. Denizcilik sektörü gerçekten ölmüş durumdayken 2003 yılından 2008 yılı sonuna kadar ayağa kaldıran yine Ak parti hükümetidir. Biz hiçbir zaman ne sorudan de sorandan çekiniriz. Bunu net olarak ifade edeyim”

Biz nereye gidersek sorunları dinlemek ve çözmek için gideriz diyen bakan Elvan kronik meselelerin üzerine gidip çözmek gibi bir uğraşın içinde olduklarını anlattı ve “evet, biz sizin hizmetkârınızız Sizin talep ve sorunlarınız için buradayız. Eğer biz sizin taleplerinize cevap verebiliyorsak, sizlere hizmet edebiliyorsak o zaman gerçek anlamda bu ülke için çalışan, hizmet eden iktidarız demektir.Bizimde bugüne kadar temel yaklaşımızı temel anlayışımız bu olmuştur.  Denizcilik sektörüne baktığımızda özellikle 2008 yılı sonuna kadar gerçekten sektörümüzde önemli gelişme kaydedilmiş ancak 2009 yılından itibaren önemli bir düşüş trendine giriyor.Özellikle kuru yük endexi cinsinden oluşan gelişmeye baktığımızda 10 bin den  850 endex değerlerine kadar bir düşüş görünüyor. 

Dünyada denizcilik sektöründe sıkıntı yaşanırken ülkemizde de aynı sorun yaşanıyor. Ülkemizde sorun var mı? Var ama bu sorunların üstesinden hep birlikte geleceğiz.vbe kararlarımızı da birlikte alacağız. Sorunları çözerken kısa vadeli tedbirler almaktan kaçınıyoruz. Orta ve uzun vade planlar yaparak sektörü geliştirecek bir yapısal dönüşümü eyleme geçirmek şeklinde çalışıyoruz. ”

"Teşvikler Önemli"

Teşviklerin öenmine de değinen Elvan " teşviklerden bahsettiniz, teşvikler önemli ama teşvikin nasıl ve ne şekilde olduğu önemli. Öyle teşvik sistemleri varki kısa vadede sizleri ısıtır, ama orta ve uzun vadede sizleri yakar. Öyle teşvik sistemleri vardırki belki ilk anda size fayda sağlamadığını sanarsınız ama orta ve uzun vadede sizleri ayağa kaldır. Bakanlık ve hükümet olarak denizcilik sektörümüzü güçlendirmeye de kararlıyız. Ama bunu nasıl ve ne şekilde yapacağız?. Öyle bir yol haritamız olacak ki bu sektörün orta ve uzun vadede hem rekabet gücü artacak hem de dünyada yaşanan bir takım sarsıntılar karşısında dimdik ayakta duracak. Biz bunu sağlamak zorundayız” dedi.

Müsteşarlarına bir talimat verdiğini aktaran Elvan, “Denizcilik sektörümüzü, mutlaka bu sektörün içinde olan arkadaşlarımızla bir araya gelip, oluşturduğumuz çalıştayda masaya yatırıp gerçek anlamda bu sektörün önünü açacak tedbirler ne ise kararları birlikte alalım ve bunları eylem planına dönüştürelim. Yol haritamızı ortaya koyacağız, bazı tekliflerinizi neden karşılamadığımızı size anlatacağız ve sizleri ikna edeceğiz. Oluşturulan eylem planı çerçevesinde hangi sürede ne tür işlerin yapılacağı net olarak ortaya konulacaktır.” diye konuştu.

"Sorunun Tanımı çok önemli"

Gerçekten deniz ticareti alanında sorunlar olduğunu, gemilerini satıp küçülme yoluna gidenlerin olduğunu bildiklerini anlatan Bakan Elvan" Ama sorunun tanımı çok önemli.Eğer siz sorunun köküne inemezseniz o sorunu orta ve uzun vadede çözemezsiniz"dedi. 

 “Türkiye’nin denizde yolcu taşımacılığını geliştirilmesi gerekiyor”

Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye’nin denizde yolcu taşımacılığını geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Elvan, bu alanda da somut adımları sektör paydaşlarıyla birlikte atacaklarını söyledi. Bakan Elvan, koster filosu ile ilgili geçmişte sorunun kısmen çözüldüğünü ama sorunun halen devam ettiğini anlattı ve ekonomi yönetimiyle bu konuyla ilgili konuştuklarını kaydetti.Yeni atamalar olduğunu m ve Başkanın konuşmasında bahsettiği sorunlardan haberdar oldukları nı anlatan Bakan Elvan"  Müsteşarım ve yeni atanan Müsteşar yardımcısı Özkan bey konusunda çok yetkin insanlar.Buraya gelmeden önce bir toplantı gerçekleştirdik. Ancak bunların detaylarını burada ayrıntılı olarak paylaşmak istemiyorum" dedi.

Bir başka önemli mesele limanlar ve kamu yapıları konusu diye sözlerini sürdüren UDH Bakanı “Bürokraside ve kamuda öyle bir yaklaşım tarzı ortaya konulmuş ki bir liman izni alacaksınız; Maliye Bakanlığına gidiyorsunuz, bir yıl, iki yıl orada uğraşıyorsunuz, diyelim ki sorunu çözdünüz sonra bir, iki yıl da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda uğraşıyorsunuz. Daha sonra bir, iki yıl da Ulaştırma Bakanlığı’nda uğraşıyorsunuz. Aradan 6 yıl geçiyor. İşadamımızın yatırım yapması mümkün mü? Bu eziyetten başka bir şey değildir. Öyle bir sistem, mekanizma kuracağız ki üç bakanlık anında toplanacak, kararlarını alacak ve bunu nihai hale getireceğiz. İşadamını aylarca yıllarca oyalanmaktan kurtaracağız. Biz sizin önünüzü açmak zorundayız. Bu ülkenin kalkınmasına destek veren, istihdam sağlayan sizlersiniz. Biz size destek olmayacağızda kime destek olacağız..”dedi.

“Artık bürokrasi ile uğraşmayacaksınız”

Bakan Elvan, işadamlarının artık bürokrasiyle uğraşmaması gerektiğine dikkati çekerek, “Bunların sözünü burada veriyorum, söylediğim her şeyi gerçekleştireceğiz. İşadamı bizim en büyük velinimetimizdir. Biz yurt dışından yatırımcı getirmeye çalışıyoruz. Biz kendi işadamımızın hakkını korumayacak mıyız. Artık işadamlarımızı kapı kapı dolaştırmaktan kurtaracağız” dedi.

 

Editör: TE Bilişim