Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), bu sefer bir dönem birlikte çalıştığı kişilerden ünlü armatör Celal Sadıkoğlu’nun kapısına dayandı. Sadıkoğlu’nun sahibi olduğu Levent Yatçılık ile kızı Zeynep Sadıkoğlu ve şirket ortaklarının ev ve işyerlerine giden Fon hukukçuları, toplam 793 bin liraya ulaşan kamu alacağını tahsil etmek için haciz işlemi başlattı. Ünlü armatör Sadıkoğlu, TMSF tarafından el konulan deniz araçları ve yatların satışında danışmanlık yapmıştı.

Edinilen bilgilere göre Sadıkoğlu ile Fon arasındaki ilişkiler TMSF yönetiminin değişmesiyle birlikte gerilmeye başladı. TMSF Başkanı Ahmet Ertürk ve Tahsilât Dairesi Başkanı Fethi Çalık’ın görevden ayrılmasının ardından batık banka sahipleri Başbakanlık Teftiş Kurulu ve yerel mahkemelere başvurarak yapılan bazı işlemlerin usulsüz olduğunu iddia etti. Yargıya giden işadamlarının başında ise Toprakbank’ın eski sahibi ve Toprak Holding Yönetim Kurulu Halis Toprak geliyor. Borcunun yanlış hesaplandığını ve Fon tarafından satışa çıkarılan bazı varlıklarının değerinin altında fiyatlarla satıldığını ileri süren Halis Ağa’nın gündeme getirdiği olaylar arasında 2005’te satılan ‘Princess T’ isimli yatın satışı da yer alıyordu.
Halis Toprak, Başbakanlık Teftiş Kurulu ve yerel mahkemelere gönderdiği dilekçesinde kendisine ait ‘Princess T’ isimli lüks yatın satışı sırasında danışmanlık yapan Celal Sadıkoğlu’nun bu satıştan piyasa ortalamasının oldukça üzerinde bir komisyon aldığını ve bu durumun ‘haksız kazanç’ anlamına geldiğini savundu.

Komisyon 217 bin dolar

2005 yılında 3.2 milyon dolara satılan Princess T isimli yat için Celal Sadıkoğlu’na ödenen yüzde 7’lik komisyonun piyasa gerçekleriyle bağdaşmadığını ileri süren Toprak, aralarında Ahmet Ertürk ile Fethi Çalık’ın da yer aldığı bazı Fon yöneticileri ile Celal Sadıkoğlu hakkında suç duyurusunda bulundu. Ancak o tarihte kamu görevlisi olan bu kişiler hakkında işlem yapılmasına Başbakanlık müsaade etmedi. Ancak Danıştay’dan çıkan ‘inceleme yapılması gerekir’ kararının ardından Başbakanlık Teftiş Kurulu da ünlü armatöre ödenen 217 bin 350 dolarlık komisyonun haksız kazanç olduğuna hükmetti ve bu paranın birikmiş yasal faiziyle birlikte Sadıkoğlu’ndan geri alınmasına hükmetti.

Köstebek şüphesi!

Sabahın erken saatlerinde Sadıkoğlu’na ait Kadıköy, Levent ve Beyoğlu’ndaki ev ve işyerlerine giden Fon hukukçuları çok fazla sonuç elde edemedi. Zira Sadıkoğlu’nun banka hesapları tertemizdi. Üzerine kayıtlı araç ve ekipman da yoktu. Bu nedenle sadece ev ve işyerlerinde mal sayımı yapıldı.

İşadamı Halis Toprak, kamuoyuna yaptığı açıklamalarda Levent Yatçılık ve Turizm’in TMSF’ye verdiği danışmanlık hizmeti sayesinde 10 milyon dolar elde ettiğini öne sürmüştü. Fon’un batık banka patronlarından devraldığı deniz araçlarının satışından toplam 150 milyon dolar gelir elde ettiğini açıklayan Toprak, Sadıkoğlu’nun bu satışlardan aldığı yüzde 7 komisyon ile 10 milyon dolarlık bir kazanç elde ettiğini belirtmişti. Toprak, uluslararası piyasalarda bile komisyon oranlarının yüzde 1.5’u aşmadığına işaret ederek şunları söylemişti: “TMSF, tekne satışlarında yüzde 7 nisbetindeki fahiş komisyon tutarını Celal Sadıkoğlu’na ödeyerek Hazine kasasından Celal Sadıkoğlu’na haksız şekilde 10 Milyon Amerikan Doları fazladan ödeme yapmış, böylece Hazine’ye borçlu gözüken kişi ya da ticari kuruluşların yanısıra, ayrıca alacaklı konumundaki kamuyu da zarara uğratmıştır. Çünkü Celal Sadıkoğlu’na normal piyasa rayicinin çok üzerinde ödenen miktar kadar paranın Hazine’nin kasasına girmemesi sebebiyle Hazine’nin zarara uğratıldığı açıktır. Keza bu kadar miktar para, borçlu kişi ya da ticari kuruluşların TMSF na olan borcundan mahsup edilmediği için borçlular da bu ödeme nisbetinde zarardadır” demişti.

Ertürk ve Çalık için kötü haber

Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun kararı sonrasında başlayan haciz işlemi Halis Toprak’ın 2009’de başlattığı hukuk savaşında elde ettiği en büyük zaferlerden birisi olarak kayıtlara geçti. Hukukçular Teftiş Kurulu kararının TMSF eski Başkanı Ahmet Ertürk ve TMSF Tahsilat Dairesi eski Başkanı Fethi Çalık’la ilgili soruşturmalara da zemin hazırlayabileceğini ve ikili hakkında da dava açılmasının önünü açtığına işaret etti.
Editör: TE Bilişim