Arkas, tasarruf için geminin hızından kesti

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, ekonomik kriz nedeniyle maliyetleri azaltma yönünde bir takım çalışmalar yaptıklarını ve gemilerin daha düşük hızda seyir ederek yakıt tasarrufu sağlamayı hedeflediklerini söyledi

Arkas, Peene Werft Tersanesi’nde düzenlenen ‘M/V Wanda A’ adlı Türk bayraklı konteyner gemisinin teslim töreninde yaptığı açıklamada şöyle dedi:

“Maliyet azaltma çalışması kapsamında gemilerin hızını düşürelim dedik. Gemilerimiz ortalama 21 mil hızla gidiyor bu hızla 50 ton yakıt yakıyor. Bu hızı 16 mile düşürdüğümüzde 32 ton yakıt yakıyor, 16 mil ideal hızdır. Şimdi diyoruz ki bu hızı 11 mile düşürürsek yakıt tüketimi 20 tona düşer. Böyle olunca gemiler belki daha yavaş gidecek ama daha sık hareket edecek.”

Arkas, dünyada kriz başlamasaydı bile gemicilik sektörünün kendi krizini yaşayacağını savunarak, dünyadaki ekonomik krizle birlikte sektörün daha da olumsuz etkilendiğini söyledi.

Şok aşama...

Arkas sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye denizcilikte son dönemde çok aşama kaydetti. Sektörde herkes iyi para kazandı. Ama birden bire kriz başlayınca herkes gafil ve hazırlıksız yakalandı. Türkiye’de son yıllarda aşırı tersane yatırımı yapıldı. İhtiyacın üzerinde gemi siparişi verildi. Sektörde bu kriz ortamında kimin nakdi güçlüyse o ayakta kalır. Kriz 2010 yılından itibaren etkisini kaybeder. 2011 yılının ikinci yarısından itibaren sektör kârlı bir hale gelebilir.”

Arkas, krizden önce Yalova’da tersane yapmak için bir arsa aldığını ancak, krizden dolayı tersane yatırımını durdurduğunu belirtti.

Editör: TE Bilişim