Arkas 255 milyon dolar yatırımla Marport’u yüzde 30 büyütüyor

Arkas, yaptığı liman yatırımları ile Türkiye’nin dış ticaret altyapısını desteklemeye devam ediyor.

İstanbul’un ambarı olarak nitelenen Ambarlı’daki Türkiye’nin en büyük özel konteyner limanı Marport’un kapasitesini yüzde 30 artırmak için 255 milyon USD yatırım yapıyor. Marport Limanı ile birlikte KKTC, Gazimagosa’da kurulu konteyner terminali Adaport, İtalya’nın La Spezia şehrinde imza aşamasındaki liman yatırımı Terminal del Golfo ve Kocaeli’nde kurduğu otomotiv ihtisas limanı Autoport holdingin “liman işletmeciliği”nde uzmanlığının göstergeleri.

1996 yılında Limar Liman İşletmeleri’nin kuruluşuyla İstanbul’da ilk özel konteyner liman işletmeciliğine başlayan Arkas, Türkiye’nin artan ihracat ve ithalatı için gerekli olan konteyner terminal yatırımı ihtiyacını karşılamak üzere 2001 yılında Ambarlı’da Marport’u kurdu.

Bugün Türkiye’nin en yüksek hacimli yük giriş ve çıkışının gerçekleştiği özel konteyner limanı konumundaki Marport, Ambarlı Liman Tesisleri içindeki Limak Çimento A.Ş. Ambarlı Tesisleri’ni satın aldı. 64 bin metrekare yüzölçümüne sahip arazi ile birlikte 40 bin metrekare deniz dolgusu ve iskele alanına sahip yeni arazi Marport bünyesine katıldı. Marport Tevsi Projesi olarak adlandırılan proje kapsamında düzenlenecek olan araziye yapılacak altyapı ve ekipman yatırımları ile Marport’un yıllık konteyner elleçleme kapasitesi %30 artarak 2 milyon 400 bin TEU’ya çıkacak. Marport, bu proje için satınalma ve altyapı yatırımları dahil toplam 255 milyon USD’lik yatırım gerçekleştirecek. Sözkonusu yatırımların tamamlanması ile birlikte Marport Ana ve Marport Batı terminalleri yeni alan ile birleştirilerek Marport adı altında tek bir terminal olarak hizmet verecek. Sahip olduğu ekipman parkı, bilgi teknolojileri altyapısı ve elleçleme kapasitesiyle dünya standartlarında hizmet vermeye çalışıyor. Lucien Arkas: Türkiye’nin dış ticaretini hizmetlerimizle destekliyoruz Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, holdingin gelişimini anlatırken “İlk başta acentelikle başladık, dünyanın önde gelen armatörlerinin Türkiye’de temsilciliklerini yapıyoruz.

Ticaret geliştikçe yük arttı.

Gemi almaya başladık ve kendi armatörlük şirketimizi kurduk. Gemilerin sayısı arttı, yanaştıracak liman sıkıntısı vardı. Haydarpaşa Limanı yetersiz kalıyordu. Liman işletmeciliğine başladık. 1996 yılında İstanbul’da ilk özel konteyner liman işletmeciliğine başladık. 2001 yılında Ambarlı’da Marport’u kurduk. Marport yıllık iş hacmiyle neredeyse İzmir ve Mersin Limanları’nın toplamına yakın yük elleçliyor. 18 yıl önce burada hiçbirşey yoktu. Ambarlı olmasaydı İstanbul ticaretini nereden yapacaktı düşünmek lazım. “2016 yılına kadar yapacağımız 255 milyon dolar yatırımla birlikte Marport’un toplam yatırım maliyeti 633 milyon dolar olacak” Liman işletmeciliğinden sonra limandan içerilere yük taşınması için demiryolu, karayolu ve depolama ihtiyaçları için lojistiğe girdik. Bu bir entegre hizmet zinciri. Türkiye’nin 2023 ihracat hedefi 500 milyar dolar ise hepimiz elimizden geleni yapıp hedefe varılması için ulaşmalıyız. Hedefe ulaşılırsa güzel olur, hepimize faydalı olur. Biz liman altyapısını buna hazırlamaya çalışıyoruz. Dünyada gemi boyları hızla büyüyüp kapasiteleri artıyor. Marport’un su derinliği bugün 16.5 metre. Türkiye’ye gelen en büyük konteyner gemileri olan 366 metre uzunluğundaki 14.000 TEU ve üzeri kapasiteli gemilere hizmet verebiliyor.

Ama burada bırakmıyoruz, Limak’tan aldığımız araziye yapılacak düzenleme ve yatırımlarla bugün Türkiye’nin en çok yük elleçlenen limanı Marport’umuzun kapasitesini yüzde 30 daha büyütüyoruz. Arkas olarak şirket mottomuz “Herşey hayal etmekle başlar”, hayal gücüm kuvvetlidir ama inadım da bir o kadar güçlüdür. Gözüm Anadolu’da Anadolu çok gelişecek Bunun için demiryolu taşımacılığı çok önemli. Demiryolu serbestleşmesi uygulamaya başladığında ucuz nakliye imkanı Anadolu’daki sanayi yatırımları destekleyecek ve geliştirecek. Gemi almaya da devam ediyoruz. 35 gemimiz var. 36.’cısı Ağustos ayında gelecek. Ayrıca yeni modern gemilerden yaptırmak üzere Çin’de bir tersaneye sipariş verdik. İki tane yeni gemimizi 2016 yılında teslim almayı planlıyoruz. Armatörlük şirketimiz Arkas Line Batı Afrika’ya açıldı. Havayolları Batı Afrika’ya yolcu taşımak için nasıl tarifeli sefer başlatıyorsa biz aynısını yük taşımacılığı için denizde yapıyoruz. Batı Afrika ile ticaret yapanlar için her hafta gemilerimiz düzenli olarak Batı Afrika limanlarına taşıma yapıyor. Tüm bu hizmetlerimizde Türkiye’nin dış ticaretini desteklemeye geliştirmeye çalışıyoruz” dedi. “Türkiye’ye güveniyorum” Arkas “Türkiye’ye inanıyorum ve güveniyorum.

Türk insanı çok kıymetli ve işinde yaratıcı.

Bu ülkenin esas değeri insanları. Ticaret yaptığımız ülkelerin ekonomik durumlarına göre iş hacminin düştüğü veya arttığı dönemler olabiliyor. Uzun vadeli bakmak lazım.“ diye ekledi. Marmara yüklerinin yüzde 34’ü, Türkiye’nin toplam yüklerinin yüzde 21’i Marport’tan geçiyor Arkas Holding Liman Hizmetleri Grup Başkanı Hakan Genç, 378 Milyon dolar yatırımla kurulan Marport Limanı’nın varlığının Türkiye’nin yüksek ihracat hedefleri açısından büyük değer teşkil ettiğinin altını çizdi. 2013 yılında 2.086 gemiye hizmet veren limanda toplam 1.705.962 TEU yük elleçlendi. Bu yük miktarı Marmara Bölgesi’ndeki ihracat ve ithalat yüklerinin yüzde 34’ü, Türkiye’deki ihracat ve ithalat yüklerinin ise yüzde 21’i. Günlük olarak yaklaşık 2 bin TIR’ın giriş-çıkış yaptığı liman; evde, iş yerinde mağazalarda, dükkanlarda, alışveriş merkezlerinde karşılaşılan pek çok ürünün geçiş noktası.

Hakan Genç: Marport’la sahip olduğumuz know-how’ı yurtdışında liman işletmeciliğinde değerlendireceğiz Hakan Genç, İtalya’nın kuzeyinde toplanan sanayi merkezlerine yakın olan La Spezia’da liman yatırımı yapacaklarını açıkladı. “Arkas olarak Marport’la liman işletmeciliği konusunda edindiğimiz know-how’ı yurtdışında da değerlendirmek amacıyla potansiyeline inandığımız La Spezia’da 145 milyon USD yatırımla 600 bin TEU kapasiteli bir liman girişiminde bulunduk. Armatörlük şirketimiz Arkas Line Akdeniz, Karadeniz ve Batı Afrika limanları arasında düzenli haftalık seferler veriyor. Batı Afrika’ya giden yükler için İtalya’daki yatırımımız Terminal del Golfo’yu aktarma merkezi yaparak Arkas Line’ın servislerini de destekleyeceğiz.

Marport Limanı ile birlikte KKTC, Gazimagosa’da kurulu konteyner terminali Adaport, İtalya’nın La Spezia şehrinde imza aşamasındaki liman yatırımı Terminal del Golfo ve Kocaeli’nde kurduğu otomotiv ihtisas limanı Autoport holdingin “liman işletmeciliği”nde uzmanlığının göstergeleri.

Editör: TE Bilişim