Krizde çıkardığı tahviller Arjantin'in başına bela oldu

10 yıl önce büyük bir ekonomik krize giren Arjantin'in o zaman yok pahasına sattığı devlet tahvillerinden alan Amerikan Hedge Fonları kan kusturuyor.

SeaNews Turkey'de yer alan habere göre, Batı Amerika ülkelerinden Gana'yı ziyarete giden Arjantin Deniz Kuvvetlerine ait eğitim gemisi Ara Libertad'a Amerikan Hedge Fonu'nun mahkemeye yaptığı başvuru sonrası el konuldu.

Gana Liman İdaresi Yetkilileri, gemiyi mahkeme kararı ile tutuuklarını ve mahkeme kararı olmaksızın salıvermelerinin mümkün olmadığını bildirdiler.

Ara Libertad, 3 direkli bir yelkenli okul gemisi. Arjantin Deniz Kuvvetleri'ne ait olan gemide Deniz Kuvvetlerinden yüzlerce stajyer öğrenci bulunuyor.

Gana Bilgi Bakanı, gazetecilerin sorusu üzerine, gemiye el konulduğundan bilgisi olmadığını açıkladı.

Savunma Bakanlığı ve Gana Deniz Kuvvetleri de konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı.

Hedge Fon ile anlaşmazlık

ABD Hedge Fonlarından Elliott Capital Management, 10 yıl kadar önce Arjantin ekonomisi iflas ettiğinde bedavaya aykın satılan Arjantin devlet tahvillerinden yüklü miktarda satın almış.

Paul Singer'e ait Elliott Capital Management, 15 milyar doları kontrol eden bir Hedge Fon niteliğinde.

Pek çok fon Arjantin'in sıkışık zamanda çıkardığı bu tahvilleri dolar başına 30 sentten satmaya razı olurken, Elliott fonu da dahil olmak üzere bazı hedge fonlar ise bunu kabul etmiyor. Fon, tahvilleri tam fiyat üzerinden ve faiz de işletilerek tahsil etmek amacında.

ABD ve İngiltere mahkemeleri fon lehinde 1,6 Milyar Dolar ödeme konusunda kararlar verdi. Ancak Elliott ve diğer bazı fonlar, milyarlarca dolar daha fazlasını istemekte. Arjantin ise fazla ödemeyi reddediyor.

Arjantin: 'Şantaja boyun eğmeyiz'

Arjantin Dışişleri Bakanlığı ise gemiye el konulmasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve Başkan Christina Fernandez'in fonların şantajına boyun eğmeyeceğini açıkladı.

Bakanlığın açıklamasına göre, diplomatlar, "Ahlaksız finansçıların ortaya koyduğu bu üçkağıtçılığı çözüme kavuşturmak için Afrika hükümeti ile çalışmalarını sürdürüyorlar".

Gana mahkemesi, Salı günü verdiği kararla geminin, Arjantin hükümeti mahkemeye gemi değerine eşit 10 milyon dolar civarındaki mali garantiyi gösterinceye kadar, limanda tutulmasına hükmetmişti.

Editör: TE Bilişim