'TCSG Yaşam' Teslim Edildi

SAVUNMA Sanayii Müsteşarlığı'nca yürütülen Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi Tedarik Projesi kapsamında RMK Marine Tersanesi tarafından inşa edilen 4 arama kurtarma gemisinden sonuncusu olan "TCSG Yaşam", Tuzla'daki tersanede yapılan törenle Sahil Güvenlik Komutanlığı'na teslim edildi.

Törende konuşan İçişleri Bakanı Efkan Ala, sözlerine, Manisa Soma'daki maden ocağında 100'den fazla işçinin göçük altında kaldığını belirterek başladı ve "Umarım, kısa zamanda kurtarma çalışmaları sonuç verir ve arzu ettiğimiz neticeye ulaşırız" dedi.

Bakan Ala, arama-kurtarma gemilerinin milli bir tersanede ve yerli sanayi imkanları kullanılarak inşa edilmesini çok önemsediğini vurgulayarak, "Son yıllarda, araştırma-geliştirme çalışmalarına verdiğimiz önemin neticesi olarak, Türkiye bugün daha önce tamamını diğer ülkelerden karşılamak zorunda kaldığı güvenlik araç ve gereçlerinin önemli bir kısmını milli kaynaklarıyla üretebilir hale gelmiştir" diye konuştu. Ala, "1700 Tonluk Arama-Kurtarma Gemisi Projesi'nin milli bir firmamız tarafından gerçekleştirilmesi, milli savunma sanayiimizin gelişmesi açısından bir gurur kaynağıdır. Ayrıca bu proje ülkemizde insanımıza sunduğu istihdam imkanlarıyla milli ekonomimize çok önemli katma değer sağladı" dedi.

Bakan, şöyle devam etti: "Ülkemizin güçlenen küresel ve bölgesel önemine uygun olarak artık sadece kıyı sularında görev yapan bir sahil güvenlikten açık denizlerde etkin ve kesintisiz görev icra eden bir sahil güvenliğe doğru hızla ilerliyoruz. Milli savunma sanayii, bölgesel ve küresel alanda güçlü bir Türkiye için vazgeçilmez öneme sahip alanlardan biridir. Diğer taraftan savunma sanayi, ülkemiz sanayisinin diğer alanlardaki teknolojik gelişmelerin lokomotifi konumundadır. Büyük ve güçlü ülke olabilmek ve bunu sürekli kılabilmek için savunma sanayimizde sağladığımız ilerlemeler büyük önem arz etmektedir. Bugün geldiğimiz noktayı 2002 ile kıyasladığımızda aldığımız mesafeler çok açık bir biçimde Türkiye'yi, bizi gururlandıracak seviyeye ulaşmıştır."

"TÜRK MÜHENDİS VE İŞÇİSİNİN ALINTERİYLE..."

Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Adnan Özbal da, projenin ilk iki gemisi "TCGS Dost" ve "TCSG Umut"un 5 Nisan 2013'te, üçüncü gemi "TCGS Güven"in 21 Kasım 2013'te teslim alınarak, Sahil Güvenlik filosuna katıldığını hatırlattı. Tümamiral Özbal, "TCSG Umut ve TCSG Güven, performanslarıyla haklı gururumuz olmuştur. Milli tersanemizde, Türk mühendis ve işçilerin yoğun çalışmaları ve alınteriyle inşa edilen TCSG Yaşam, denizlerimizde şanlı bayrağımızı dalgalandırdıkça yüce milletimizin haklı gurur kaynağı olacaktır" dedi.

Koç Holding Savunma Sanayii, Diğer Otomotiv ve Bilgi Grubu Başkanı Kudret Önen de, teslim edilen gemilerle büyük gurur duyduklarını vurgulayarak, TCSG Yaşam'ın da aynı başarıyı göstereceğinden şüpheleri olmadığını dile getirdi. Konuşmaların ardından, Koç Holding CEO'su Turgay Durak, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Hasan Kemal Yardımcı, Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Serdar Demirel ve Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Adnan Özbal'a tören anısına birer plaket sundu. Konuşmaların ardından, geminin komutanına teslim töreni gerçekleştirildi.

GEMİNİN ÖZELLİKLERİ

NATO'nun uluslararası standartları çerçevesinde Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı için üretilen 88.6 metre uzunluğunda ve 1.700 ton ağırlığındaki "TCSG YAŞAM", arama ve kurtarma, karakol, kaçakçılığı önleme, keşif ve gözetleme, çevre kirliliğini önleme ve durdurma ile yangına müdahale edebilme yeteneklerine sahip. Arama radarı ve elektro-optik sensörleri ile arama kurtarma harekatı icra etme ve arama kurtarma harekatına katılan suüstü ve hava unsurlarını koordine etme imkan ve kabiliyetlerine sahip, 10 tona kadar helikopterlerin gündüz ve gece şartlarında iniş-kalkış yapabilmesi için gerekli donanıma da sahip gemide, su yüzeyinden atık yağ/petrol sızıntısını toplamak üzere 250 metre uzunluğunda şişebilen suüstü bariyerlerinin yanı sıra, sızıntıyı kimyasal yolla nötralize etmek için kimyasal püskürtme sistemi de bulunuyor.

Editör: TE Bilişim