Hedge Fonu tarafından  Arjantin Devleti'nin borcuna karşılık Gana'da mahkeme kararı ile alıkonunan Ara Liberted adlı askeri eğitim gemisinin mürettebatı ve stajyer öğrenciler Buenos Aires'e döndü.

Arjantin Savunma Bakanı: 'Gana Devletiyle işimiz yok'

Arjantin savunma bakanı Puricelli, gazetecilere yaptığı açıklamada; Gana Hükümeti'nin meydana gelenolaydan utanç duyduğunu ancak mahkemeye akseden konuda yapacak bir şeyleri olmadığını söylediklerini belirtti.

Puricelli; 'Ara Libertad gemisinin mürettebatı,Arjantin Savunma Bakanlığı'nın personelidir. Geminin seyir planı donanma tarafından yapılmış, bizim tarafımızdan onaylanmıştır' dedi.

Bakan, 'Konu, Arjantin Hükümeti ile bir özel şirket arasındaki anlaşmazlıktır, Arjantin Devleti ile Gana Devleti arasında değildir' dedi.

Puricelli, Gana Hükümeti'nin gemiye yakıt verilmesini engellediği yolundaki iddiaların doğru olmadığını belirtti.

Öte yandan, Gana'lı liman yetkililerinin Ara Libertad gemisinin rıhtımdan kaldırılarak demire çıkmasını istedikleri bildiriliyor.

Hedge Fon ile anlaşmazlık

ABD Hedge Fonlarından Elliott Capital Management, 10 yıl kadar önce Arjantin ekonomisi iflas ettiğinde bedavaya aykın satılan Arjantin devlet tahvillerinden yüklü miktarda satın almış.

Paul Singer'e ait Elliott Capital Management, 15 milyar doları kontrol eden bir Hedge Fon niteliğinde.

Pek çok fon Arjantin'in sıkışık zamanda çıkardığı bu tahvilleri dolar başına 30 sentten satmaya razı olurken, Elliott fonu da dahil olmak üzere bazı hedge fonlar ise bunu kabul etmiyor. Fon, tahvilleri tam fiyat üzerinden ve faiz de işletilerek tahsil etmek amacında.

ABD ve İngiltere mahkemeleri fon lehinde 1,6 Milyar Dolar ödeme konusunda kararlar verdi. Ancak Elliott ve diğer bazı fonlar, milyarlarca dolar daha fazlasını istemekte. Arjantin ise fazla ödemeyi reddediyor.

Arjantin: 'Şantaja boyun eğmeyiz'

Arjantin Dışişleri Bakanlığı ise gemiye el konulmasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve Başkan Christina Fernandez'in fonların şantajına boyun eğmeyeceğini açıklamıştı.

Bakanlık, "Ahlaksız finansçıların ortaya koyduğu bu üçkağıtçılığı çözüme kavuşturmak için Afrika hükümeti ile çalışmalarını sürdürüyorlar" demişti.

Gana mahkemesi, Salı günü verdiği kararla geminin, Arjantin hükümeti mahkemeye gemi değerine eşit 10 milyon dolar civarındaki mali garantiyi gösterinceye kadar, limanda tutulmasına hükmetmişti.

İlk kez DenizHaber vermişti

Ara Libertad'ın Gana'da tutuklanmasını, denizcilikle ilgili pek çok haberde olduğu gibi ilk kez Türk Denizciliğinin Haber Sitesi DenizHaber.Com duyurmuştu.

Türkiye'deki pek çok haber ajansı ve haber sitesi, DenizHaber'in haberinden alıntılar yaparak haberi vermişti. 

 

Editör: TE Bilişim