Antik Rotadaki Kybele, Marsilya yolunda! 

Milattan önce 600 yılında Phokaialılar tarafından kurulan Fransa'nın Marsilya kentine antik rotayı takip ederek ulaşacak olan ve dönemin gemileri esas alınarak yaptırılan Kybele, 1700 millik ''rüzgarlı'' yolculuğunu sürdürüyor.

360 Derece Tarih Araştırmaları Derneğince hazırlanan ''İzmir-Foça-Marsilya Tarihe Yolculuk Projesi'' kapsamında 8 Haziran 2009 tarihinde 20'si kürekçi, 3'ü yelkenci 25 mürettebatıyla İzmir'in Urla ilçesinden yelken açan Kybele, refakat gemisi Harem'le birlikte Yunanistan karasularını geride bırakarak, gezinin birinci ayında İtalya'ya ulaştı.

Kybele'nin kaptanı ve 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği Başkanı Osman Erkurt, yaptığı açıklamada, projenin önemli bir bölümü olan Yunanistan karasularını geride bıraktıklarını, antik geminin, İtalya'ya ulaştığını bildirdi. Hava ve mevzuat engelleri nedeniyle planlanandan 1 haftayı aşkın bir gecikmenin bulunduğunu ifade eden Erkurt, ''Mesina'yı geçerken seren kırdık. Ama sorun giderildi. Rüzgarlı mevsime kaldık, sert havalar gelecek. Belki bu bizi biraz daha engelleyecek'' dedi.

Mürettebatın son derece uyumlu olduğunu bildiren Erkurt, Napoli ve diğer İtalyan kentlerinde projeye ilişkin sunumlar yapacaklarını belirtti. Güzergah boyunca 400'den fazla kültürel, ekonomik ve sosyal faaliyetler gerçekleştirecek olan ekip, ''Fransa'da Türkiye Yılı Temmuz 2009-Mart 2010'' etkinliğine katılacak. Kybele'nin ekibinde, Ankara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal da yer alıyor.

Tarihsel veri tabanı araştırmaları tamamlandıktan sonra Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından teknik çizimleri yapılan Kybele'nin standartlara uygunluğunu, Türk Loydu Vakfı denetledi. İnşasında antik formlara sadık kalınan Kybele'nin 12 metre boyunda yelken direği, 7 metre boyunda 12.5 metre eninde kanvas keten kumaştan dikdörtgen yelkeni bulunuyor. 20 kürekli olarak imal edilen Kybele, sancak ve iskelede olmak üzere 2 dümene sahip.

Editör: TE Bilişim