Antalya'ya Kruvaziyer İle 134 Bin Turist

Global Yatırım Holding AŞ'ye bağlı Port Akdeniz Antalya Limanı Genel Müdürü Özgür Sert, Antalya'ya ocak-ağustos döneminde 45 kruvaziyer ile 133 bin 997 turistin geldiğini bildirdi.

Sert, kruvaziyer turizmin Türkiye'nin de dahil olduğu Akdeniz çanağındaki ülkelerde gerilediğini, Uzakdoğu'da ise hızlı bir şekilde büyüdüğünü söyledi. "Mısır, İsrail, Lübnan gibi ülkelerde yaşanan sıkıntılar Akdeniz çanağındaki kruvaziyer turizmi olumsuz etkiledi" diyen Sert, "Akdeniz'de kruvaziyer ile yolculuk yaptığınızda, Antalya'ya geldiğiniz zaman son noktadasınız, doğuda güvenlik riski nedeniyle gidecek yer kalmadı maalesef. Aslında ben güvenlik riski olduğunu düşünmüyorum fakat turistin algısı böyle.

Televizyona bakan, radyo dinleyen turist (Suriye'de savaş, Mısır'da askeri yönetim var) diyor ve o bölgelere gitmek istemiyor" dedi. Bu durumun Akdeniz çanağındaki kruvaziyer turizmi olumsuz etkilediğini vurgulayan Sert, Avrupa ülkelerindeki ekonomik durum ve sektördeki pazarlama politikalarının da sektörün küçülmesine etki ettiğini anlattı. Antalya'da kruvaziyer turizminde geçen yıla göre küçülme veya büyüme bulunmadığını fakat Türkiye genelinde yüzde 30'ün üzerinde daralma olduğunu kaydeden Sert, "Antalya Limanı'na ocak-ağustos döneminde 45 kruvaziyer ile 133 bin 997 yolcu geldi, sene sonuna kadar geçen yılki rakam olan 170 bin yolcuya ulaşacağımızı ümit ediyoruz" diye konuştu.

Antalya Limanı'ndan ticaret

Antalya Limanı'ndan gerçekleştirilen ticaret hakkında da bilgi veren Sert, limandan başta mermer olmak üzere çimento ve sanayi ürünleri ihracatı yapıldığını, bu çerçevede ocak-eylül döneminde 148 bin 414 TEU yükleme-boşaltma gerçekleştirildiğini bildirdi. Ocak-ağustos döneminde 52 bin 753 TEU mermer ihracatı yapıldığını ifade eden Sert, 2009'un aynı dönemine göre limandan yapılan mermer ihracatında yüzde 220,7 artış kaydedildiğini söyledi. Limandan yapılan ihracatta 2014 yılının, 2013'ten daha iyi geçmediğine işaret eden Sert, "Mermerde en büyük alıcı Çin. Çin'in kendi içerisinde aldığı tedbirler nedeniyle bu yıl bu ülkeden talep artmadı fakat 2015 senesi için umutluyuz" diye konuştu.

Sert, limanın altyapısını güçlendirmek ve modernize etmek amacıyla planlanan 10 milyon dolarlık yatırımın yarısını tamamladıklarını, 5 milyon dolarlık bir yatırım ile önümüzdeki dönem limandaki 130 dönümlük alanın tamamen betonlanacağını belirtti.

Global'in hedefi Amerika kıtasında liman almak

Sert, yolcu ve ticaret alanında Türkiye'nin üç önemli büyük limanına sahip tek liman operatörü olan Global Liman İşletmelerinin son olarak Karadağ'ın Bar şehrinde bulunan yük ve kargo terminalinin işletim, bakım ve finansman hakkını aldığını hatırlattı. Halen şirketin 8 limanı bulunduğunu bildiren Sert, en az 2 liman için de işletmenin arayış içerisinde olduğunu dile getirdi. Sert, "Şirketimiz Akdeniz içerisinde tüm ticari ve kruvaziyer limanlarla ilgili, bunların dışında Kuzey Avrupa ve Amerika kıtasında da bazı limanlara bakılıyor" dedi.

Editör: TE Bilişim