Antalya'nın kurtuluşu kruvaziyer turizmde

DTO Antalya Şube Başkanı Ahmet Erol, Lara ve Boğaçayı'nda kruvaziyer ve yat limanı yapılması gerektiğini söyledi. Bu hususta meslek odalarıyla işbirliğinin şart olduğunu belirten Erol, "Kruvaziyer turizm Antalya'nın daha güçlü marka olmasına katkı sağlayacak" dedi.


Deniz Ticaret Odası (DTO) Antalya Şube Başkanı Ahmet Erol, kruvaziyer turizmde Antalya'nın çok büyük potansiyel gücü olduğunu belirterek, "Kruvaziyer turizm Antalya'nın daha güçlü marka olmasına katkı sağlayacak" dedi.

DTO Antalya Şube Başkanı Ahmet Erol, yaptığı açıklamada, Antalya'da Lara ve Boğaçayı bölgelerinde yapılması planlanan kruvaziyer ve yat limanı projeleriyle ilgili görüşlerini bildirdi.

Antalya'nın Kıyı Master Planıolmadığı için kamu kurumları veya özel sektör tarafından yapılmak istenenprojelerin zaman zaman yargıya gittiğini, bunun da yatırımların gecikmesine yolaçtığını belirten Erol, projelerin hayata geçirilmesi konusunda kamu ve ilgilimeslek odaları ile sivil toplum kuruluşları arasında iş birliği yapılması gerektiğini söyledi. Kıyı Master Planı olmadığı için Antalya'da denizcilik alt yapıyatırımlarının gerçekleşmesinin uzun sürdüğünü ifade eden Erol, "Marina ve kruvaziyer liman projeleri konusunda meslek odalarıyla iş birliği yapılmalı"dedi.

ÇOK BÜYÜK POTANSİYEL VAR

Antalya'da mutlaka kruvaziyer turizmi ve limanın geliştirilmesi gerektiğini belirten Erol, kruvaziyer turizmde Antalya'nın çok büyük potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Kruvaziyer turizmle şehrin entegre olması gerektiğine dikkati çeken Erol, şöyle konuştu:

"Kruvaziyer gemilerle gelen yolcu, o şehirde 8-9 saat kalıyor. Eğergemilerle gelen yolcuları marka olarak belirlediğiniz alanlara taşıyamazsanız para kazanamazsınız. İki türlü kruvaziyer turizm var. Birincisi (Home Port) yanio şehirdeki limanın kruvaziyer gemiler için indirme bindirme limanı yapılması.İkincisi ise günü birlik gemilerin gelmesidir. Kruvaziyer gemilerle gelen biryolcu en az 200-300 avro harcar. Bu nedenle kruvaziyer turizmi geliştirmemiz gerekir. Türkiye'nin ve Antalya'nın buna ihtiyacı var."

Kruvaziyer gemilerle gelen turistlerin gelir düzeyi yüksek, iş adamı,bürokrat ve orta yaş grubunda olduğunu anlatan Erol, bu turistlerin Türkiye'ninve Antalya'nın tanıtımına da katkı sağlayacağını kaydetti.

PAZARLMAYI İYİ YAPMALIYIZ

Bir kruvaziyergemisinin en az bin 500 yolcu kapasiteli olduğunu ifade eden Erol, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bin 500 kişilik gemide bin yolcu şehre inmiş olsa o bölge çok hareketlenir. Bir yolcu taksi, yeme ve içme için en az 200 avro harcar. Buna alışveriş dahil değil. Yılda 600 gemi gelse bu en az 600 bin yolcu eder. Yılda enaz 12 milyon avro gelir demek. Kruvaziyer gemilerle gelen turistler sıcak parabırakıyor. Kruvaziyer turizm Antalya'nın daha güçlü marka olmasına katkı sağlayacak. Kruvaziyer turizm için Antalya'yı çok iyi tanıtarak, pazarlamalıyız. Marka şehir olacaksan kruvaziyer turizme önem vereceksiniz. Bu nedenle Antalya'dabir an önce Kıyı Master Planı hazırlanmalı, kruvaziyer limanları hayatageçirmeliyiz."(aa)

 

Editör: TE Bilişim