Deniz kirliliğine geçit yok

ANTALYA Valisi Alaaddin Yüksel, kentte deniz kirliliğine müsamahalarının olmadığını söyledi.

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümünce, Deniz Kirliliğinin Önlenmesine Yönelik Sürdürülebilir Yat ve Deniz Turizmi Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi Çalıştayı düzenlendi.

Atatürk Konferans Salonu'nda gerçekleşen çalıştayda konuşan Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, denizlerin 'mavi vatan' olduğunu vurguladı. Türkiye'de 1926'dan bu yana 8 bin 333 kilometrelik kıyı bandında Kabotaj Bayramı kutlandığını hatırlatan Yüksel, Büyük Ata'nın 'denizler milli ülkümüz olmalıdır' sözünün bir tek bugünlerde hatırlandığını kaydetti.

Türkiye'nin dört bir yanının denizlerle çevrili olduğunu ifade eden Yüksel, buna karşın İzlanda'da kişi başına balık tüketiminin yılda 90, İspanya'da 44, Yunanistan'da 25, Türkiye'de ise 9 kilogram olduğunu bildirdi. Yüksel, Yunanistan'ın dünya deniz taşımacılığının yüzde 40'ını yaptığına işaret ederek, ''Nasıl oluyor onlar yüzde 40'ını yapıyor da bizim oranımız yüzde 1,5'larda. Tüm gayretli çalışmalara rağmen yüzde 1,5'larda kalıyoruz'' dedi.

Denizciliğin hem lojistik hem de stratejik bir sektör olduğuna dikkati çeken Yüksel, denizlerin, taşımacılık, gemi acenteciliği, gemi tedarikçiliği, marina işletmeciliği ve deniz sporlarının geliştirilmesi için kullanıldığını kaydetti. Yüksel, ''Denizlerini bu amaçlar için kullanamayan hiçbir devletin, mavi vatan denizleri milli ülkü olarak kabul etmesi mümkün olamaz'' diye konuştu.

Deniz Ticaret Odası'nda kıyı planlaması konusunda düzenledikleri iki toplantıya Antalya'nın 640 kilometrelik sahil şeridindeki hiçbir belediye başkanının katılmadığını belirten Yüksel, ''Antalya'da denizleri koruyacağız ve temiz tutacağız. Her şeyde müsamaha kullanırız ama denizlerin kirliliğinde asla'' dedi.

Kıyıda bulunan belediyelerin kentsel atıklarını denizle buluşturmalarına müsaade etmediklerini dile getiren Yüksel, bütünleşik kıyı planı çalışmasının tamamlanmasına da ısrarla devam edeceğini sözlerine ekledi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da Antalya'nın jeolojik yapısı nedeniyle kirliliğin kentin başına büyük bela açmadığını söyledi. Konunun öneminin fark edildiğini dile getiren Akaydın, şu an için büyük bir risk olmasa da gereken önlemlerin alınmaması halinde gelecek yıllarda çok ciddi sorunlarla karşılaşılabileceğini belirtti.

Akaydın, Antalya'da deniz turizminin olması gereken hareketlilikte olmadığını ve deniz taşıma kapasitesinin yetersiz kaldığını vurguladı.

Deniz kirliliğinin en önemli sebeplerinden birinin nüfus yoğunluğu olduğuna dikkati çeken Akaydın, Büyükşehir Belediyesinin deniz kirliliğini takip edecek olanaklarının yeterli olmadığını kaydetti.
Antalya'da 69 noktadan deniz kirliliği ölçümü için numune alındığını bildiren Akaydın, panik yapacak bir durum olmadığını dile getirdi.

Altyapıda gerekli önlemler almadan büyük otellerle sahillerin doldurulmamasını savunan Akaydın, Antalya'nın akarsularının da dahil edileceği bütünleşik kıyı planına ihtiyacı olduğunu söyledi.

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Genel Müdürü Erol Güngör de Türkiye'nin, İspanya ve Yunanistan'ın ardından mavi bayraklı plaj sayısında üçüncü olduğunu bildirdi. Buna karşın uluslararası jurinin Türkiye'deki plajları daha ayrıcalıklı bulduğunu ve beğendiğini belirten Güngör, geçen yıl 258 plaj ve 13 marinaya verilen mavi bayrak sayının bu yıl artabileceğini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim