Ankara’nın Yönetmelik Hamlesi ve Haksız Saldırılar

Önceki akşam, Resmi Gazete’de “Kılavuzluk ve Römorkörcülük Hizmetleri Hakkında Yönetmelik” yayımlandı. Bir önceki Yönetmelik yaşını henüz doldurmuşken, Denizcilik İdaresi yeni bir Yönetmelik yayınlayarak öncekini yürürlükten kaldırdı. 

Yeni yayınlanan Yönetmelik, öncekinin küçük değişikliklerle hemen hemen aynısı görünümünde. 

Teknik ayrıntılı bir analizini yapmayacağız. Ama şunu irdelemek gerek:

- Ne oldu da, İdare, henüz çiçeği burnunda, yaşını yeni doldurmuş Yönetmeliğini yürürlükten kaldırıp yerine yenisini koymak gereğini gördü?

Olayın kısa hikayesi

31.12.2018 tarihinde İdare, yıllardır üzerinde düzenleme yapılamayan Kılavuzluk ve Römorkörcülük Teşkilatları hakkında bir Yönetmelik yaptı ve bu tarihli Resmi Gazetede yayımlandı.

Bu Yönetmelik, mevcut durumda bazı radikal değişiklikleri de beraberinde getirdi. Kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri birbirinden tamamen ayrılırken aynı bölgede bir kuruluşun hem kılavuzluk, hem de römokörcülük hizmeti vermesinin önüne engel konuldu. 

Daha sonra Yönetmelik uyarınca hizmet sahaları belirlendi ve sahalarda hizmet verecek Teşkilatlar kurulan komisyonca başvurulara göre tespit edilip yer tahsisleri yapıldı. 

Yer tahsisleri yapılırken, İdare, geçmişe yönelik bir değerlendirme de yaparak, kendisi ile sorun çıkarmadan düzgün bir şekilde çalışan ve çalışacağını öngördüğü bu hizmetleri iyi vereceği tespitini yaptığı ve gerekli kriterleri de taşıyan teşkilatları görevlendirdi. 

Sonrasında, bu görevlendirmede beklediği şekilde yer bulamayan bir kısım Teşkilatlar, İdare’ye adeta savaş açtı. Kimisi gizli kimisi açıktan medyada buldukları kalemlerle ve bir yandan maddi güçle Türkiye’nin alanındaki en iyi hukukçularını kiralayarak bir yandan da hukuksal girişim başlattılar. Ne var ki, açılan davalardan hiçbirisinde Yürütmeyi Durdurma kararı alınamadı, mahkemeler İdare’yi haklı gördü. 

Bazı kapalı sosyal mecra gruplarında  “Danıştay yönetmeliği iptal etti” şeklinde iddialar ortaya atılıyor ise de böyle bir Yürütmeyi Durdurma Kararı bugüne kadar resmen açıklanmadı. 

İdare’den Sürpriz Hamle

Durum bu merkezde iken, İdare, 08/01/2020 tarihinde yeni bir Yönetmelik yayınlayarak, önceki Yönetmeliği yürürlükten kaldırdı. 

Böylelikle, Danıştay’daki dava da dahil, eski Yönetmelik aleyhine açılan bütün davalar, konusuz kaldığı için, düşme durumuna geldi. 

Denizcilik İdaresi Kılavuzluk ve Römorkörcülük Hizmetleri Hakkında hazırladığı yeni bir yönetmelikle yapılması gerekeni yaparak idarenin yönetim gücünü zayıf göstermeye çalışanların beklentilerini boşa çıkardı.

Saldırı başlıyor

Denizciliği başarı ile yöneten idare gördüğü lüzum üzerine yeni bir Yönetmelik yayınladı. Yeni Yönetmelik küçük bir grup dışında sektörün büyük çoğunluğunca memnuniyetle karşılandı.

Yönetmelik yayınlanır yayınlanmaz, açıktan fazla bir şey yazılamasa da, sektörün bazı isimlerinin de dahil olduğu sosyal medya toplu grubunda, İdare aleyhinde hakaretlere varan haksız saldırıların başladığı biliniyor. 

“Sahibinin Kuçu Kuçusu”

Bakanlık için küçük düşürücü hakaretamiz sözlerin kullanıldığı platformda; platform yöneticisi tarafından hedef ayırt edilmeksizin Bakanlıktaki bürokratlar ve hatta belki de Sayın Bakan için, “Beceriksiz, pespaye” gibi ifadeler ve “Ankara’da yerleşik çapsızlar çetesi” gibi ceza hukuku kapsamında hakaret suçuna esas teşkil edebilecek ifadeler de kullanıldı. 

İdare’nin yetkisini kullanarak sektörün ihtiyacına yönelik bir idari düzenleme yapması, kimi çevreleri anlaşılmaz bir rahatsızlık içine sokmakla birlikte sektörün bazı isimlerinin ise hakaretlerin edildiği bu sosyal ortamdan rahatsız olarak çıktığı öğrenildi.

Editör: TE Bilişim