Ankara gemisi Samsun'da      

TBMM Başkanı Köksal Toptan ve beraberindekileri taşıyan ve Milli Mücadele'nin başlamasının 90. yıl dönümü dolayısıyla Atatürk'ün Samsun'a çıkışı anısına İstanbul'dan hareket eden “Ankara” isimli gemi, Samsun'a geldi.

Samsun Limanı'na gelişinde gemidekiler, Vali Yardımcısı Mehmet Mızrak ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ali Yıldırım ile AKP Samsun Milletvekilleri Birnür Şahinoğlu ve Ahmet Yeni'nin de aralarında bulunduğu sivil ve askeri yetkililer tarafından karşılandı.

Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın ardından gemiden inen TBMM Başkanı Köksal Toptan'ı, öğrenciler çiçekle karşıladı. Bu sırada halk oyunları ekibi gösteri sundu.

Daha sonra düzenlenen törende konuşan TBMM Başkanı Toptan, Atatürk'ün bir imparatorluğun küllerinden yeni bir devlet çıkarma azim ve kararlığının ilk adımı olan 19 Mayıs 1919'un 90. yıl dönümünde Samsun'da olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

“19 Mayıs 1919'un heyecanını 90 yıl sonra hep beraber yaşamak için buradayız” diyen Toptan, şunları kaydetti:

“19 Mayıs 1919'un Türkiye şartlarını unutmamamız, akıldan çıkarmamamız gerekmektedir. O günün Türkiye'sinin şartlarında yeni bir devlet çıkarmak bazılarına göre akıl alır iş değildir. Bazılarına göre ise maceraydı. Bazılarına göre ise Türkiye'nin elinde kalan bir avuç toprağın da kaybedilmesi demekti. Ama onlara inanmayan, halkının gücüne güvenen bir büyük lider, bir büyük asker, Mustafa Kemal Atatürk, buradan başlattığı ve milli iradeyi esas alan kararlı yürüyüşün sonunda 23 Nisan 1920'de TBMM'ye kurmuş ve o meclis dünyada eşi, emsali görülmeyen şekilde yeni Türk devletini kurmuştur. Daha sonra Cumhuriyetle taçlanan o devlet, bugün dünyanın en güçlü, en saygın, önder ülkelerinden biri haline gelmiştir.”

TBMM Başkanı Toptan, 90 yılda yaşananların gelecek için kendilerini daha çok heyecanladırdığını, en büyük gücün ise Türk gençleri olduğunu ifade etti.

“Bu gençlerimizle Türkiye'nin geleceğini kuracak, büyük Ata'nın bize hedef gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkacağız” diyen Toptan, sözlerini “Bunu sağlamak için TBMM olarak bu yıl 90. yılı Samsun'da, Amasya'da, Erzurum'da, Sivas'ta bir başka coşku ile kutlayacağız' diye sürdürdü.

Toptan, bu konuda kendilerini destek veren tüm kuruluşlara teşekkür etti. Törenin ardından, TBMM Başkanı Toptan, Samsun Valiliğini ziyaret etti.

Deniz Ticaret Odası tarafından Milli Mücadele'nin başlamasının 90. yıl dönümü nedeniyle tahsis edilen “Ankara” adlı gemi ile Samsun'a gelenler arasında, Atatürk ile 19 Mayıs 1919'da Samsun'a gelen silah arkadaşlarından bazılarının mirasçıları ve 81 ilden 19 Mayıs kutlamaları kapsamında düzenlenen kompozisyon yarışmasında birinci olan öğrenciler de bulunuyor.

Editör: TE Bilişim