"BİZİ KURTARAN TÜRKİYE'YE BİNLERCE KEZ TEŞEKKÜR"

Çeşme Limanı'ndan 11 gün önce yola çıkan Ankara Feribotu, Libya'nın Bingazi ve Misrata kentinden aldığı yaralılarla Çeşme Limanı'na doğru yol alıyor.

Libya'ya giderken, 200 civarında yaralı getirilmesi planlanan feribotta 321 yaralı bulunuyor. Tümü Libyalı olan yaralılar, 'Bizi Libya'dan kurtaran Türkiye'ye binlerce kez teşekkür ederiz' diyerek minnet duygularını ifade ediyor.

Çeşme Limanı'ndan 26 Mart Cumartesi günü yola çıkan 3 kişilik AA ekibinin de içinde bulunduğu Ankara Feribotu'na 11 günlük serüveni şöyle:

Misrata'ya 29 Mart Salı günü ulaşan Ankara Feribotu, kentteki çatışmalar nedeniyle limana yanaşamadı. Kentteki çatışmaların ve atılan top mermilerinin sesleri Misrata Limanı açıklarında bekleyen feribota kadar ulaştı. 4 gün Misrata açıklarında bekleyen feribot, Türk yetkililerinin talimatıyla cumartesi günü limana girdi. Limanda yaralılar feribota bindirildiği sırada kentten yine silah sesleri geldi.

Bu sırada Türk askeri uçaklarının Misrata Limanı üzerinde sorti yaptıkları görüldü.

Misrata'dan ayrılan Ankara Feribotu, 2 Türk savaş gemisinin eşliğinde Bingazi kentine ulaştı. Feribot, Bingazi Limanı'nda Libyalılar tarafından coşkuyla karşılandı. Yaralılar bindirilirken Ankara Feribotu'na gelen Türkiye'nin Bingazi Başkonsolosu Ali Davutoğlu, 1. Kaptan Muzaffer Korkmaz ile görüşerek bilgi aldı. Davutoğlu, Ankara Feribotu'nun sadece Türkiye için değil, tüm dünyada için büyük önem taşıdığını söyledi.

Ambulanslarla getirilen yaralıların yerleştirilmesinin ardından Ankara Feribotu, Bingazi Limanı'ndan ayrılıp Türkiye'ye doğru yola çıktı.

YARALI BEKLENEN SAYININ ÜSTÜNE ÇIKINCA

Yaklaşık 200 yaralı almak için Türkiye'den yola çıkan feribota 300'ün üzerinde yaralı gelince, feribotta hazırlanan kamaralar yetersiz kaldı. Bunun üzerine feribotun garajında ve koridorlarda yerlere yatak serilerek yaralılar yerleştirildi. 8 Türk doktorun yaralıların tedavisine yetişememe ihtimali nedeniyle Libyalı 5 doktor, 3 tıp öğrencisi ve 5 sağlık görevlisi de feribota alındı.

Gemi mürettebatı ve polisler, kalabalık ve yaşanan karmaşa nedeniyle feribota Libya'dan kaç kişinin alındığının belirlenmesi için sayım yapamadı. Saatler süren çabanın ardından feribota 321 yaralının alındığı tespit edildi. Yaralıların tümü Libyalı. Gemide Türk vatandaşlarının yanı sıra Suriye, Fas, Nijerya, Ukrayna, Mısır, Finlandiya, Ukrayna, Filistin, Özbekistan uyruklu yolcular bulunuyor.

Libya'ya gidiş dönüşte olumsuz hava şartlarıyla karşılaşmayan Ankara Feribotu'nun saat 17.00 sıralarında Çeşme Limanı'na ulaşması bekleniyor.

'TÜRKİYE, İNSANİ YARDIMLAR AÇISINDAN BÖLGESİNDE LİDER ÜLKE KONUMUNA YÜKSELİYOR'

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'nin, insani yardımlar açısından bölgesinde ve tüm dünyada lider ülke konumuna yükseldiğini söyledi.

Libya'ya tıbbi malzeme ve ilaç götürmek üzere 27 Mart'ta yola çıkan Ankara feribotu, Misrata ve Bingazi'den aldığı 321'i yaralı 470 kişiyle Çeşme'ye doğru geliyor.

Ankara Feribotu için Çeşme Limanı'nda 24'er kişilik 7 sahra hastanesi kuruldu. Ayrıca 169 ambulans, 500 sağlık personeli, 500 polis, 2 helikopter ve yemek stantları hazır bekletiliyor.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve İçişleri Bakanı Osman Güneş, hazırlıkları denetlemek üzere geldikleri limanda yetkililerden bilgi aldı.

Sağlık Bakanı Akdağ, gazetecilere yaptığı açıklamada, önemli bir operasyona imza attıklarını, Ankara Feribotu'nun 27 Mart'ta 7'si hekim olmak üzere 15 sağlık personeli, 2 ambulans, 2 ton ilaç ve 5 basın mensubuyla yola çıktığını 30 Mart'ta Misrata Limanı'na yanaşmasına rağmen çatışmalar nedeniyle açığa demirlemek zorunda kaldığını söyledi.

Geminin 2 Nisan'da limana yanaşarak hastane ve evlerdeki 201 yaralı ya da hastayı gemiye aldığını ifade eden Akdağ, 'Böylesine operasyonlar sırasında personelimizin bir takım riskleri de göz önüne alarak, insani yardımları yapması son derece takdire şayandır' dedi.

Feribotun aynı gün Misrata'dan ayrılarak 3 Nisan'da Bingazi'de 120 yaralı ve hastayı aldığını böylece toplam 321'i yaralı ve hasta, 144'ü yolcu ve refakatçi olmak üzere 470 kişiyle yola çıktığını anlatan Akdağ, saat 15.00'den sonra denizdeki hava durumuna göre geminin Çeşme Limanı'na yanaşacağını söyledi.

Bakan Akdağ, hangi yaralının hangi hastaneye yönlendireceğinin belirlendiğini, her bir yaralı ve hasta için hasta kartları oluşturulduğunu belirterek, şunları kaydetti:

'Türkiye, bugün burada yaptığımız hizmete benzer insani hizmetler açısından adeta bir numaralı ülke durumuna gelmiştir. Gerek bu işi yapan personelimiz gerekse organizasyon kabiliyeti itibarıyla Türkiye'nin bu rolü dünyada ve Birleşmiş Milletlerde de takdir görmektedir.

Her operasyonda tecrübemiz artıyor. Takdir edersiniz ki bu işler personel, ekipman, organizasyon ama biraz da tecrübe işidir. Türkiye, insani yardımlar açısından bölgesinde hatta dünyanın her yerinde bir lider ülke konumuna yükseliyor. Bununla Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşları, yöneticileri olarak iftihar ettiğimizi ifade etmek isterim.'

Bakan Akdağ ve Bakan Güneş daha sonra İzmir Valisi Cahit Kıraç'tan brifing aldı.

 

Editör: TE Bilişim