Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) planlı tatbikatlarından Anadolu Yıldızı-2011 Müşterek Arama Kurtarma Tatbikatı, bugün Ege Denizi'nin uluslararası sularında ve Menemen Dumanlı Dağı mevkiinde yapılacak. Tatbikatta 20 ülkeden 26 askeri gözlemci de hazır bulunacak.

Genelkurmay Başkanlığı merkezli gerçekleştirilecek Anadolu Yıldızı-2011 Müşterek Arama Kurtarma Tatbikatı için gerçekleştirilen brifingte, konuyla ilgili bilgi verildi. Tatbikatın ilk safhasının Türk Silahlı Kuvvetleri'nin arama kurtarma unsurlarının katılımıyla, müşterek bir senaryo dahilinde, Türk Arama Kurtarma Bölgesi içinde olmak üzere Ege Denizi'nin uluslararası suları ile hava sahasında gerçekleşirileceği belirtilirken, ikinci safhanın Menemen Dumanlı Dağı mevkinde yapılacağı ifade edildi. Her iki safhanın da basına ve yabancı gözlemcilere açık olarak gerçekleştireleceği kaydedildi.

26 ASKERİ GÖZLEMCİ
Brifingte, tatbikatın amacının Türk Silahlı Kuvvetleri'nin arama kurtarma unsurlarının imkan ve kabiliyetlerini denemek, müşterek arama kurtarma faaliyetlerinde işbirliği ve koordinasyonu en üst düzeye çıkarmak olduğu belirtilirken, "Tatbikata katılan unsurların arama kurtarma usullerinin uygulanmasına yönelik eğitimlerini geliştirmek" olduğu vurgulandı.

TSK'nın arama kurtarma sisteminde yer alan, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan çeşitli tipte gemi, uçak ve helikopterlerin katılacağı tatbikatı, 20 ülkeden 26 askeri gözlemcinin izleyeceği açıklandı.

Editör: TE Bilişim