Amiral Cem Gürdeniz: Doğu Akdeniz yeni bir cephedir

Mavi Vatan kavramının yaratıcısı Amiral Cem Gürdeniz, Mavi Vatan 2019 Tatbikatını ve Türk denizciliğinin rotasını Ulusal Kanal’da değerlendirdi. Gürdeniz, Mavi Vatan 2019 Tatbikatı ile Türkiye’nin jeopolitik çıkarlarını koruma konusundaki kararlılığını gösterdiğini ifade etti.

Mavi Vatan kavramının yaratıcısı Amiral Cem Gürdeniz Ulasal Kanal’daki Mavi Vatan Programı’nda Mavi Vatan 2019 Tatbikatını ve Mavi Vatan’daki gelişmeleri değerlendirdi.
 
Mavi Vatan 2019 Tatbikatı’nın 24 saat basına açık bir şekilde gerçekleştiğinin altına çizen Gürdeniz, bu tip bir tatbikatı kış mevsimi şartlarında üç denizde yapabilecek kabiliyete sahip çok az sayıda donanma olduğunu söyledi.
 
Gürdeniz, tatbikatta kullanılan gemilerin bir kısmının MİLGEM, yani Milli Gemi Projesi kapsamında Türk mühendisleri tarafından Türkiye’de üretildiğini belirtti.
 
Gemilerde kullanılan silah sistemlerinin de süratle millileştiğini hatırlatan Gürdeniz, donanmanın özellikle 1997’deki Deniz Kurdu Tatbikatlarıyla NATO’nun kendisine biçtiği rolün dışına çıkmaya başladığını söyledi.
 
Cem Gürdeniz, 2002’den itibaren Türk Deniz Kuvvetleri’nin Doğu Akdeniz’deki ülke çıkarları konusunda daha dikkatli olmaya başladığını vurguladı.
 
“Mavi Vatan Kavramı’nı ilk kez 2006’da kullandığımda, özellikle Doğu Akdeniz’deki deniz yetki alanlarımızı tarif için kullanmıştım” diyen Gürdeniz, yabancı ülkelerin araştırma gemilerinin 90’lı yılların sonlarında Doğu Akdeniz’de cirit attığını söyledi. Cem Gürdeniz, ilk kez 2002’de Türkiye’nin bu araştırma gemilerine müdahale ettiğinin altını çizdi.
 
Amiral Gürdeniz, jeopolitik açıdan Suriye’de yaşananlar ile Doğu Akdeniz’deki gelişmelerin birlikte değerlendirilmesi gerektiğini söyledi: “Hükümetler devletlerin hizmetkarıdır, devletler kalıcıdır. Hükümetlerin görevi o devlete jeopolitik kayıp yaşatmamaktır. Hepimizin varoluş sebebi bu. Bu nedenle jeopolitikayı doğru anlamamız gerekiyor.

Suriye cephesini Doğu Akdeniz’den ayıramazsınız. Balyoz'un Ergenekon’un bütün bu kumpas davalar FETÖ’ye devredilirken stratejik hedef Doğu Akdeniz’di. Baktığımız zaman esasında hegemonyanın istediği denize çıkışı olan sözde bir Kürdistan’ın kurulması. Bu Jeopolitik açıdan batı kampını çok rahatlatacaktı.”
 
Amiral Cem Gürdeniz, emperyalizmin planlarından vazgeçmediğini bunun için de yeni ittifakların oluştuğuna dikkat çekti: “Şimdi bakıyorum son bir buçuk yıldır Türkiye aleyhine Doğu Akdeniz’de 18 tatbikat yapıldı. Önümüzdeki günlerde yine Mısır-Kıbrıs-Yunan ortak tatbikatı olacak. Enerji alanlarının paylaşım kararı, denize çıkışı olan Kürdistan’ın kurulma kararı ve iradesi, yükselen Çin, yükselen Rusya, bunların çevrelenmesi, özellikle Bir Kuşak Bir Yol’un Akdeniz’de engellenmesi… Karmakarışık jeopolitik bir denklemle karşı karşıyayız. Türkiye’yi Doğu Akdeniz’den mahrum etmek istiyorlar. Türkiye’yi Kürdistan’a mecbur bırakmak istiyorlar ve bunun için ellerinden gelen gayreti gösteriyorlar.”
 
Gürdeniz, Ulusal Kanal’daki Mavi Vatan programında Deniz Kuvvetleri’nin Mavi Vatan Tatbikatı kadar önemli yaptığı bir diğer hizmetin de FETÖ temizliği olduğunu belirtti. “Türk Deniz Kuvvetleri’nin yaptığı bu temizlik, Türkiye’nin ve Türk Deniz Kuvvetleri’nin geleceğine Mavi Vatan’daki geleceğimize en büyük hizmettir” diyen Gürdeniz sözlerini şöyle sürdürdü: “Çünkü Bahriye bu pisliklerden temizlendikçe, silah arkadaşları birbirine güvendikçe daha da güçlenecek. Daha milli odaklı, daha milli çıkar odaklı hale gelecektir”.

Editör: TE Bilişim