Esnafa Amerikan piyangosu 

Basra Körfezi'nden yola çıkıp, Kızıldeniz yoluyla başka limana uğramadan pazartesi günü İzmir'e gelecek olan helikopter ve amfibi gemisi 3 gün limanda demirleyecek

Piyasadaki sıkıntı nedeniyle son aylarda iş yapamayan İzmirli esnafa, Amerikan piyangosu vurdu. ABD Donanması'nın en büyük helikopter ve amfibi hücum gemilerinden biri olan USS Bataan (LHD 5), pazartesi günü büyük bölümü deniz piyadesi olan 3 bin 500 personeli ile İzmir'e geliyor. İki yıl önce Marmaris'e gelen ancak ilk defa İzmir'e uğrayacak olan gemi pazartesi öğleden sonra İzmir Limanı'nda 3 ve 4 nolu rıhtıma yanaşacak.

Helikopter gemisi, 19 Kasım Perşembe günü sabah saatlerine kadar 3 gün boyunca İzmir'de demirleyecek.

HAZIRLIKLAR TAMAM

USS Bataan gemisi, 2 yıl önce Marmaris'e gelmiş, deniz piyadeleri 4 gün boyunca harcadıkları nakit paranın yanı sıra ilçedeki bankalardan da 3 milyon dolar para çekmişti. Amerika Birleşik Devletleri'ne gitmek üzere görev yaptığı Basra Körfezi'nden yola çıkan helikopter ve amfibi gemisi, Kızıldeniz yoluyla başka bir limana uğramadan doğrudan İzmir'e gelecek. Deniz piyadeleri sabah saatlerinde gemiden ayrılıp gece saatlerine kadar kentte vakit geçirecek.

İzmir Alsancak Limanı İşletme Müdürü Turan Yalçın, 3 gün limanda demirleyecek gemi için tüm hazırlıkları tamamladıklarını söyledi. Yalçın, "Amerikan helikopter gemisi için, kruvaziyer gemilerinin yanaştığı 3 ve 4 nolu rıhtımları hazırladık. Yine önümüzdeki hafta gelecek olan bir kruvaziyer gemisi de sıkıntı olmadan 7 ve 8 nolu rıhtımlara yanaşacak. 3 bin 500 personele sahip olan gemi, İzmir'in ekonomisini oldukça rahatlatacak" dedi.

KALİTELİ HİZMET

USS Bataan'ın Türkiye gelişini organize eden denizcilik firmasının yetkilileri ise USS Bataan'ın daha önce Marmaris, Bodrum, Antalya'ya geldiğini ama İzmir'e hiç uğramadığını söylediler.

Yetkililer, "Gemi, Irak'dan Amerika'ya dönüyor. Dönüşte Türkiye'de uğrayacakları tek yer İzmir olacak. Askerler 16 Kasım Pazartesi günü öğleden sonra İzmir'de olacak. Aynı gün çarşıya çıkacaklar. Askerlerin hepsi dönüşümlü olarak çarşıya çıkacak. Gece saat 01.00'e kadar dışarıda kalıp, daha sonra gemiye dönecekler. Özellikle hediyelik eşya satan yerler, barlar, kafeteryalar iyi iş yapacak. Askerlerin bir bölümünün de Selçuk'da Meryem Ana'yı ziyaret etmesini bekliyoruz" diye konuştular.

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mutlu, Amerikan gemisinin gelişi öncesinde hazırlıklara şimdiden başladıklarını söyledi. Mutlu, "Sıkıntılı bir dönemde bu haber mutluluk verici. İnşallah bu ziyaret iyi para bırakır. Esnaftan beklentimiz kaliteli ve iyi hizmet vermeleri. Esnafımız yanlış fiyat vermesin. Rahatsız edici davranışlarda bulunmasın. Doğru hizmet verelim ki buradan memnun ayrılsınlar. Başka bir seferde tekrar İzmir'e gelsinler" dedi.

Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Mehmet Gülaylar, İzmir'e gelecek Amerikan helikopter gemisinin çarşıya büyük hareketlilik getireceğini belirterek, esnafa dükkanları erken kapatmamaları çağrısı yaptı. Gülaylar,

"Personel sayısı ve harcayacakları para esnaf için çok önemli. Çarşının buna göre hazırlıklı olması gerekiyor. Biz esnafımızdan gelen konuklarımıza kolaylık göstermelerini istiyoruz. Ayrıca Kemeraltı'ndaki dükkanlar erkenden kapanmamalı. Esnaf gece geç saatlere kadar konuklara hizmet vermek üzere açık olmalı. Zabıtamızın da geç saatlere kadar görev yaparak bize destek olmalarını bekliyoruz" diye konuştu.

Basra'da çalışıyor

USS Bataan (LHD 5), 1997 yılından bu yana Amerikan donanmasında hizmet veriyor. Gemi, ABD'nin Irak ve Afganistan'ı işgali sırasında görev yaptı. Hala Basra Körfezi'nde görevini sürdürüyor.

Bataan 253 metre uzunluğunda, 32 metre genişliğinde. Geminin ağırlığı 40.5 bin ton. Gemide ıÜü600 yataklı hastane bulunuyor. Gemide 5 M1 tankı, 25 hafif amfibik silah, 8 top, 68 askeri araç, 10 lojistik konteyner, 12 gece görüşlü helikopter, 4 deniz helikopteri, 6 hücum uçağı, 3 yardımcı helikopter, 4 süper kobra helikopter var.

Editör: TE Bilişim