Amerikalılar, Uluburun batığına hayran kaldı

Bodrum’dan geçici olarak alınarak, Metropolitan Müzesi’nde sergilenen eserler ülke tanıtımında rol oynadı

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Metropolitan Müzesi'nde (MET) sergilenen Uluburun Batığı'nı 4.5 ayda, 113 bin 65 kişi gördü. Mücevherlerden, Nefertiti'nin mühürüne kadar çok özel parçaların bulunduğu tarihi eserler, serginin sona ermesinin ardından hiçbir zarara uğramadan asıl mekanları olan Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi'ne döndü.

5 BİN KATALOG

18 Kasım 2008'de ABD'nin New York kentindeki Metropolitan Sanat Müzesi'nde, 'Babil'in Ötesi: M.Ö. 2. Bin Yılda Sanat, Ticaret ve Diplomasi' adlı sergi açıldı. Sergide, Uluburun Batığı'ndan çıkarılan 98 eser de sanatseverlerle buluştu. Sergide yeralacak eserlerin orjinallerinin istendiğini belirten Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Yaşar Yıldız, "Sergiye büyük ilgi gösterilmesinde eserlerin kopya olmaması da etkili oldu. Tarihi eserleri, ABD'de 4.5 aylık süre içinde 113 bin 65 kişi gördü. Ayrıca sergi süresince Uluburun Batığı'nı anlatan yaklaşık 5 bin katalog satıldı. Uluburun Batığı'ndan çıkarılan 98 eser hiçbir zarar görmeden geri getirildi. Bu sergi, Türkiye'nin tanıtımında önemli rol oynadı" dedi.

ALTIN MÜHÜR

Uluburun Batığı'nın 1982 yılında Antalya'nın Kaş açıklarında yaklaşık 45 metre derinlikte bulunduğunu hatırlatan Müze Müdürü Yaşar Yıldız, "Bu derinlikten çıkartılan ender batıklardan biri. Uluburun kazısı, 11 yaz dönemi devam etti. Kazı sürecinde 22 bin 400 dalış gerçekleştirildi. Meyilli bir arazide yatan Uluburun Batığı'nın kalıntıları, 44 metre ile 52 metre arasında değişen derinlikteydi. Batıkta arkeologları şaşırtacak zenginlikte eşyalar ve mücevherler bulundu. Örneğin gemide 150 cam külçe, Miken ve Kıbrıs orijinli çanak çömlek, mühürler, mücevherler, fildişi bulundu. Geminin, şimdiye kadar eşine rastlanmamış bir kargosu var. Şüphesiz arkeologları en çok sevindiren buluntu, Mısır Firavunu Akheneton'un karısı Nefertiti'ye ait mühürdür. Bu kraliçenin bugüne kadar gelebilmiş tek altın mührüdür" diye konuştu.

Akdeniz'in ticaret hayatı

Uluburun Batığı'nın Akdeniz'deki ticaret hayatı hakkında önemli bilgiler verdiğini belirten Yıldız, "Uluburun batığı, 14. yüzyılda Kaş Uluburun açıklarında batmış. O dönemde para bilinmiyordu. Takas usulü ile ticaret yapılıyordu. 1982 yılında bulunan geminin yükü, 11 yıl süren yoğun çalışmalar sonucunda su altından çıkartıldı ve müzemizde sergilenmeye başladı. Gemi, Akdeniz ticareti hakkında çok önemli bilgiler veriyor. Batığın kargosu bakır, kalay, cam külçeler ve çok değerli çeşitli objelerden oluşuyor" dedi

Editör: TE Bilişim