Almanya’dan Brezilya’ya illegal atık

Hamburg'tan kalkan bir gemi Brezilya'ya illegal atık götürdü, Brezilya'lı yetkililer nakliyecilere çöpün derhal geri Almanya'ya gönderilmesi için birkaç gün süre verdiler

Tekrar değerlendirilecek polietilen plastik olarak etiketlenen ve Hamburg limanından Brezilya’ya gönderilen illegal atığın 22 ton ev çöpü olduğu ortaya çıktı. Brezilya Çevre Koruma Dairesi Ibama’nın verdiği bilgiye göre illegal çöp, Çin deniz nakliye şirketi Hanjin Shipping’e ait bir gemiyle geçen hafta Rio Grande do Soul eyaletine getirildi. Dashan isimli bir Hongkong ihracat şirketi için yol alan gemide, kayıtlara göre  Çek Cumhuriyeti’nden gelen atık plastik, Brezilya şirketi Recoplast’a satılmıştı.

Ibama başkanı Abelardo Bayma, çöp yüklü konteyner’in Hamburg’tan Brezilya’ya gönderilmesinin 1989 Basel Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu, illegal çöpün ülkesine gönderilmesini, uluslararası antlaşmayı çiğneyerek Brezilya’ya karşı bir saygısızlık olarak niteledi. Basel antlaşmasına göre ev çöpleri özellikle sıkı kontrol edilmesi zorunlu atıklar içinde yeralıyor.

Brezilya’lı yetkililer illegal çöpün Almanya’ya gönderilmesi için nakliye şirketine on gün süre verdiler. Brezilya’da geçen sene yazın da İngiltere’den gönderilen ve plastik olarak deklare edilen 1500 ton kadar ev çöpü yakalanmıştı.
 

Editör: TE Bilişim