Avrupa Birliği Rusya’da devlet ile bağlantılı 53 kuruluş ve aralarında Kremlin’e yakınlığıyla bilinen iş insanlarının da bulunduğu 680 kişi bu yaptırım listesine alındı.

Karar, yıllardır Avrupa’da yüz milyonlarca dolarlık gayrimenkul alan, lüks yatlarını ve uçakları bu ülkelerde tutan Rus zenginlere ağır darbe vurdu. Bir süredir Rus zenginlerin el konulmasın diye uçaklarını ve yatlarını Avrupa ülkelerinden çıkardığı, çoğunu Maldivler ve Karadağ’a gönderdiği belirtildi.

Sadece yaptırım listesindekiler değil, listeye alınma ihtimali olanlar da şimdiden harekete geçmiş durumda. Son olarak 25 milyar dolar serveti bulunan Rus enerji şirketi Lukoil’in Başkanı Vagit Alekperov’un İspanya’daki yatını Karadağ’a gönderdiği belirtildi.

Fransa , yaptırım listesindeki Rus iş insanlarına ait villa, yat ve lüks otomobillere el koyacağını açıklamıştı. Rus iş insanı Abromoviç’in Nice’ta bulunan uçağı açıklamadan kısa süre önce havalandı. Antibes’te demirli yatı Eclipse ise Karayipler’e doğru yola çıktı. Abromoviç’in Antibes’te bir de lüks villası bulunuyordu.

Hamburg kentinde el konuldu!

Forbes dergisinin haberine göre 156 metre uzunluğundaki yata Hamburg kentinde el konuldu. Metal sektöründe yatırımları olan Usmanov, Avrupa Birliği’nin yaptırım listesinde olan 25 Rus iş insanından biriydi. Avrupa Birliği’nde bulunan Rus milyarderlere ait yatların, ABD ile suçlu değişim anlaşması bulunmayan Maldivler’e doğru gitmeye başlandığı aktarılıyor.

Diğer yandan ‘Güzel Kız’ anlamına gelen ‘Dilbar’ isimli 156 metre uzunluğundaki süper yatta 40 yolcu kapasitesiyle birlikte 80’den fazla mürettebat bulunuyor.

Editör: TE Bilişim