Almanlar, Karadeniz'de araştırma için izin istedi 
 
Alman araştırma gemisi Maria S. Merian, Akdeniz'den sonra Karadeniz'de de bilimsel araştırma yapmak için harekete geçti. Bu amaçla Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği, Dışişleri Bakanlığı'na bir nota ile izin başvurusu yaptı. 
 
Kurumlardan görüş isteyen Dışişleri'nin izin vermesi halinde Hamburg Üniversitesi Deniz Bilim Enstitüsü'ne bağlı Maria S. Merian gemisi Karadeniz'de Türk yetki alanlarında inceleme yapacak. Araştırmanın konusu "Akdeniz ile Karadeniz arasındaki oksijen yoğunluğu değişiminin ekosisteme etkisi konusunda veri toplama amaçlı jeolojik ve biyolojik ölçümlemeyi içeren bilimsel çalışma" olarak açıklandı. Dışişleri ilgili kurumlara 'İvedi' başlıklı yazı gönderdi. Yazıda, geminin araştırmaları sırasında can ve mal emniyeti için başta Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi olmak üzere ilgili kurumların olumlu görüşlerinin alınması şartıyla izin verilebileceği notuna yer veriliyor. Yazıda, bilimsel çalışma bittikten en geç 6 ay içerisinde nihai araştırma raporunun yazılı ve elektronik ortamda Türkiye'ye gönderilmesi şartına dikkat çekiliyor. Dışişleri, cevabi yazılarda çalışmaları izlemek için gözlemci statüsünde görev alabilecek yetkililerin ismini istedi. Gemi, izin çıkması halinde 7-15 Nisan ile 5-14 Mayıs arası İstanbul, 19-21 Nisan tarihleri arası da Ereğli limanlarını ziyaret edecek.

Maria S. Merian gemisi, Kasım ve Aralık 2009'da Türkiye'nin Doğu Akdeniz ve KKTC deniz yetki alanlarında iki araştırma yapmıştı. Geminin, Doğu Akdeniz'de çok kanallı derin deniz sismiği ve manyetotellürik veri toplama çalışmalarına şubat ayında da devam için yeniden izin başvurusu yapması tartışma konusu olmuştu. Bazı uzmanlar, derin deniz sismik araştırmalarında tabandaki petrol ve doğalgaz rezervleri dahil bütün yapılar hakkında bilgi sahibi olunabileceği, dolayısıyla bu tür araştırmalara ortaklık şartıyla izin verilmesi gerektiğini savunmuştu. Dışışleri kaynakları, çalışmaların hassas bir şekilde takip edildiği bilgisini vermiş, Almanya Büyükelçiliği ise açıklama yapmamıştı. Daha önce Akdeniz'de yapılan çalışmalarla ilgili endişelerini dile getiren uzmanlar, Karadeniz'de yapılacak muhtemel araştırmada da gözlemci statüsünde yer alınacak olmasını eleştirdi. Uzmanlara göre, son yıllarda öne çıkan yeni enerji kaynaklarından birisi de deniz tabanındaki gaz hidratlar (çoğunlukla metan gazı). Bu sebeple Türkiye Karadeniz'de yapılacak bilimsel çalışmalarda mutlaka ortaklık şeklinde yer almalı.
 

Editör: TE Bilişim