Alman Bakan: İki Hafta Süre Kaldı

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, sığınmacı akınına karşı Türkiye ile ortaklaşa alınan önlemlerin etkili olup olmadığının anlaşılması için iki haftalık bir süre kaldığını söyledi.

ALMAN birinci kanalı ARD’de katıldığı bir programda konuşan Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, sığınmacı krizine karşı Türkiye ile işbirliği halinde hayata geçirilen önlemlerin etkili olup olmadığının anlaşılması için 14 günlük süre kaldığını belirtti. Gelecek iki haftanın belirleyici olduğunu kaydeden bakan, bütün AB üyesi ülkelerin AB’nin dış sınırlarının korunmasında Türkiye ile işbirliğinin öncelikli olduğu konusunda hemfikir olduğunu söyledi. Bakan bu işbirliğinin, AB sınır koruma ajansı Frontex, Ege sularında NATO misyonu ve Türkiye’den geldiği tespit edilen sığınmacıların geri gönderilmesi gibi önlemleri kapsadığını ifade etti.

DİKKAT ÇEKİCİ ARTIŞ

Bakan, gelecek iki hafta içinde bu önlemlerin sığınmacı krizi ile mücadelede yetersiz kaldığının görülmesi halinde diğer “Avrupa çözüm önerileri” üzerinde durulacağını belirtti. de Maiziere, “Böylesi bir durumda Schengen Bölgesi, diğer sınırlarda alınacak önlemlerle korunur” diye konuştu. Brüksel, Ankara ile Ortak Eylem Planı’nın uygulanması için baskılarını arttırırken, Türkiye ile 28 AB üyesi arasında yapılacak Göç Zirvesi öncesinde Türkiye’den Ege’ye geçişlerde artış kaydedildiği ortaya çıktı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne (BMMYK) göre geçen hafta Yunan adalarına Türkiye’den 11 binden fazla mülteci geçti. Hatta, Ege’nin güneydoğusunda sadece 250 kişinin yaşadığı Kastellorizo adasına bile sığınmacı ulaştığı bildirildi. BMMYK, yılbaşında adalara geçen mülteci sayısının günde 1740’a kadar düştüğünü belirtirken geçen perşembe günü 4 bin 600, cuma günü ise 4 bin 800 kişi geçiş yaptı. BM rakamlarına göre; Akdeniz üzerinden Avrupa’ya ulaşmaya çalışırken ortalama günde iki çocuk hayatını kaybediyor. Yılın ilk altı haftasında en az 410 mülteci denizde boğularak can verdi. Tüm risklere rağmen dün de Ege’de geçişler devam etti. Midilli adasına ulaşan mültecileri gönüllü olarak çalışan yardım örgütü mensupları karşıladı.

ZİRVE ÖNCESİ ARTTI

Şubat ayının başından bu yana Türkiye’den Ege adalarına geçişler 27 bin 555’i buldu. Oysa geçen yıl şubat ayında Ege’yi geçen mülteci sayısı 2 bin 788 kişiydi. Yunan basını Ege’de bu artışı mart ayı başında Brüksel’de Türkiye ile AB arasında yapılacak özel zirveye bağladı. Avrupa Birliği; Ege’de geçişlerin azaltılması için Türkiye’den Ortak Eylem Planı’nı hayata geçirmesini istiyor. Eylem Planı, Türkiye’deki mültecilere 3 milyar Euroluk yardım karşılığında Türkiye’nin sınır güvenliğini arttırmasını öngörüyor. İşte kontrollerin daha da artmadan mültecilerin kendilerini Ege’ye attığı belirtiliyor.
Editör: TE Bilişim