Aliağa'da Gemiden Canlı Yayın!

Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği Başkanı Adem Şimşek, gemilerin söküm süreçlerini internetten tüm dünyaya yayınlamayı hedeflediklerini söyledi.

Vietnam Ulaştırma Bakanlığı Uluslararası İşbirliği Departmanı Genel Müdürü Pham Thanh Tung, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine geldiği Türkiye'de, Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği'ni de (GEMİSANDER) ziyaret etti.

GEMİSANDER Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, konuklarına tesislerin işleyişi hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Şimşek, gemi sökümde çevreye dost teknolojiler uyguladıklarını, dünyanın her yerinden çalışmalarının canlı olarak izlenebildiğini söyledi. Çalışmalar anlatıldı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın girişimiyle gerçekleşen ziyarette, Deniz Ticareti Genel Müdürü Mustafa Çalışkan ile Aliağa Liman Başkanı Behlül Karataş da yer aldı. Vietnam heyetini barkovizyon eşliğinde bilgilendiren GEMİSANDER Atık Yönetim Sorumlusu Ersin Çeviker, geri dönüşüme kazandırılmak üzere tesislere getirilen gemilerin tabi tutulduğu yasal süreci anlattı.

Çeviker, sökümün hangi şartlar altında ve nasıl yapıldığını, işçi sağlığı ve çevre duyarlılığı noktasında alınan önlemleri, taraf olunan uluslararası sözleşmeler gereği yerine getirilen yükümlülükleri, tesislerin konuşlandığı bölgenin coğrafi konumu, sektörün ekonomiye ve istihdama olan katkısı konularında brifing verdi.

Sistem değiştirilecek

Toplantı sonrası tesisleri gezen ve yürütülen çalışmaları yerinde inceleyen Vietnam heyeti, yetkililerinden söküm çalışmalarının işleyişine yönelik bilgi aldı. Heyetteki üyeler, çalışmaları etkileyici bulduklarını dile getirdi. Tesislerdeki gemilerin söküm süreçlerini internet üzerinden tüm dünyaya yayınlamayı hedeflediklerini açıklayan Başkan Adem Şimşek, mevcut kamera sistemini daha modern ve hızlı bir hale getireceklerini dile getirdi. Şimşek, bu sistem sayesinde basın mensupları, çevre kuruluşları ve vatandaşların GEMİSANDER'in resmi internet sitesinden tesislerdeki tüm firmaların faaliyetlerini canlı olarak izleyebileceklerini söyledi.

 10 milyon TL'lik çevre yatırımı

Gemi geri dönüşüm sektöründe dünya lideri olmanın haklı gururunu yaşadıklarını, ancak başarının da sorumluluğu beraberinde getirdiğini söyleyen Adem Şimşek, "Bugüne kadar tesislerimize 10 milyon liralık çevre yatırımı yaptık. Dünya kamuoyu, Türkiye'nin gemi geri dönüşüm sektöründe özellikle de çevre ve işçi sağlığı konusunda tek ülke olduğunu kabul ediyor, tasdikliyor ve diğer ülkelere örnek gösteriyor. Bu nedenle Avrupa Birliği, 'AB bayrağı' taşıyan gemilerin geri dönüşümüne yalnızca Türkiye'de izin veriyor. Nihai hedefimiz bu avantajlarımızı sektörün lehine kullanmak ve uluslararası ticari ilişkilerimizi de güçlendirerek 2012 yılında yakaladığımız 927 bin tonluk hurda çelik rekorunu egale edip 1 milyon tonluk hurda çelik üretimine erişmek" dedi.

Editör: TE Bilişim