ALİAĞA LİMANLARI SEMPOZYUMU DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK FAKÜLTESİ’NDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Aliağa bölgesinde limancılık alanındaki hızlı gelişimin ele alınacağı “Aliağa Limanları Sempozyumu” 25 Mart 2010 Perşembe günü bölgedeki tüm limanların temsilcilerinin katılımlarıyla gerçekleştirildi.
Dokuz Eylül üniversitesi Denizcilik Fakültesi Denizcilik Kulübü ve Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi’nin birlikte düzenlediği “Aliağa Limanları Sempozyumu” 25 Mart 2010 Perşembe günü saat 13:30’da DEÜ Denizcilik Fakültesi Çakabey Deniz Feneri Konferansı Salonunda 2 oturumda yapıldı ve oturum başkanlıklarını Prof. Dr. Hakkı KİŞİ ve Yrd. Doç. Dr. Ersel Zafer ORAL gerçekleştirdiler.

Sempozyumun açılışında Prof. Dr. A. Güldem CERİT  (DEÜ Denizcilik Fakültesi Dekan V.) Adnan SAKA (Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı), Geza DOLOGH (IMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı), A.Turgay OKUR (Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Bölge Müdür Yrd. ve Aliağa Liman Başkanı), Ömer Turgut OĞUZ (Aliağa Belediye Başkanı), Prof. Dr. Mehmet FÜZÜN (Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü) ve Şükrü KARA (İzmir Vali Yardımcısı) yaptıkları konuşmalarda Aliağa bölgesindeki limancılığın önemine dikkat çektiler.

Sempozyuma Aliağa ve Nemrut Körfezinde yer alan ALPET, BATIÇİM, EGE GÜBRE, İDÇ, NEMPORT, PETKİM, PETROL OFİSİ, TCE EGE, TOTAL be TÜPRAŞ limanlarının temsilcileri konuşmacı olarak katılarak, limanların mevcut durumu ve geleceği hakkında bilgi verdiler.

EGE GÜBRE Genel Müdür Yardımcısı  Kpt. Usluhan ALGÜR, 1977 yılında faaliyete geçen tesisin “Nemrut koyunda kurulan, ilk gemiyi barındıran ve 3. şahıslara hizmet veren ilk iskele” olduğunu vurgulamış ve limanın 3,5 milyon ton dökme katı, 2,5 milyon ton genel kargo, 1,5 milyon ton dökme sıvı ve 680 bin TEU konteyner elleçleme kapasitesine sahip olduğunu belirtmiştir.

Geçtiğimiz ay resmi açılışı yapılan NEMPORT Konteyner Terminalinin Liman Müdürü Kpt. Oğuz TÜMİŞ, NEMPORT’un Ege’nin ilk özel konteyner limanı olduğunun altını çizmiştir. Kpt. TÜMİŞ konuşmasında “NEMPORT’un 820 m toplam iskele uzunluğu ve 22 metre derinliği ile modern konteyner gemilerine hizmet verebilecek durumda olduğunu” vurgulamıştır. 


İDÇ Liman İşletme Şefi Bülent NEREDE, İDÇ limanında verilen hizmetleri “yükleme boşaltma, nakliye ve antrepo/depolama” olmak üzere 3 kategoriye ayırmıştır. 2009 yılında 259 gemiye hizmet veren İDÇ limanının toplam 335 m uzunluktaki iskelesinde kuru dökme ve genel kargo yüklerine hizmet verilmektedir.


BATIÇİM Liman Müdürü Yalçın KAYA, limanın konteyner limancılığı sektöründe iskele genişletme ve uzatma çalışmalarında ve kapalı depo ve antrepo yapım çalışmalarında yatırımlarına tüm hızıyla devam ettiğini belirtmiştir. 

Sempozyuma PETKİM adına katılan PETKİM Proje Mühendisi Egemen HAFIZOĞLU, 2014-2015 yılları arasında işletmeye alınması planlanan 10 milyon ton/yıl kapasiteli STAR (SOCAR&Turcas Aegean Refinery) ve yıllık 15 milyon ton sıvı yük kapasitesinin yanında gelecekte 1,2 milyon TEU kapasite ile konteyner yüküne hizmet vereceklerini açıklamıştır. 

TÜPRAŞ İşletme Şefi Timuçin SAYKAN 1969 yılında inşasına başlanan Tüpraş İzmir Rafinerisi’nin faaliyet konusunun ham petrol rafinajı, petrol ürünleri ithalatı ve ihracatı olduğunu vurgulayarak, artan talepler karşısında yeni ve büyük bir iskeleye ihtiyaç duyulmasına rağmen yatırımların 2009 yılı nedeniyle askıya alındığının altını çizmiştir.

PETROL OFİSİ İşletme Müdürü  Gökhan SAKALLIOĞLU Petrol Ofisi Aliağa Terminal Müdürlüğü!nün 1983 yılından beri Akaryakıt ile Madeni yağ Dağıtım ve Pazarlama faaliyetinin sürdürdüğünü söyleyerek Terminal sınırları içinde LPG Depolama Tesisi inşasının halen devam ettiğini ve yakın zamanda açılacağını belirtmiştir.

ALPET Tesis Müdür Yardımcısı Erkan AKSU, 2005 Yılında Gemi Söküm Bölgesi’nde kurulan ALPET şamandıra sistemine 40.000 DWT ‘a kadar gemi yanaşabilen tesiste şu an için sadece tahliye yapıldığını fakat gemi yüklemesi yapabilmek için çalışmalarının devam ettiğini söyleyerek tesisin denizyolu ile yapılan elleçleme kapasitesini 200.000 mton/yıl  ve Aliağa Terminali olarak depolama kapasitesini 120.000 m³ olacak şekilde hedeflendiğini söylemiştir.  

Sempozyuma TOTAL OIL Türkiye AŞ. Aliağa Terminali Limanı adına katılan İhsan SOYKAN ise TOTAL’in 123.000 m3 depolama kapasitesi ve 97.000 m2 alanı ile bölgenin en büyük limanlarından birisi olduğunu belirtmiştir. Akaryakıt ürünleri, LPG ve madeni yağ elleçlemesi yapılan limana 100.000 DWT kapasiteli gemiler yanaşabilmektedir.

Aliağa Limanları Sempozyumu Programı

13.00 Açılış
 
Prof. Dr. A. Güldem CERİT  (DEÜ Denizcilik Fakültesi Dekan V.)
Adnan SAKA (Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı)
Geza DOLOGH (IMEAK DTO İzmir Şubesi Başkanı)
A.Turgay OKUR (Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Bölge Müdür Yrd. ve Aliağa Liman Başkanı)
Ömer Turgut OĞUZ (Aliağa Belediye Başkanı)
Prof. Dr. Mehmet FÜZÜN (Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü)
Şükrü KARA (İzmir Vali Yardımcısı)

13.30 1.Oturum: Oturum Başkanı Prof. Dr. Hakkı KİŞİ (DEÜ Denizcilik Fakültesi)
Usluhan ALGÜR (EGE GÜBRE Liman Müdürü)
Oğuz TÜMİŞ (NEMPORT Liman Müdürü)
Bülent NEREDE (İDÇ İşletme Şefi)
Yalçın KAYA (BATIÇİM Liman Müdürü)

15.00 Çay Arası

15.15 2.Oturum: Oturum Başkanı Yrd.Doç.Dr. Ersel Zafer ORAL (DEÜ Denizcilik Fakültesi)

Egemen HAFIZOĞLU (PETKİM Proje Mühendisi) 
Timuçin SAYKAN (TÜPRAŞ İşletme Şefi)
Gökhan SAKALLIOĞLU (PETROL OFİSİ İşletme Müdürü)
Erkan AKSU (ALPET Tesis Müdür Yardımcısı)
İhsan SOYKAN (TOTAL Terminal Yetkilisi)

16.45 Kapanış / Kokteyl

Düzenleme kurulu
Yrd. Doç. Dr. Soner ESMER
Aydın ŞAHANKAYA
Merve ÖKSÜZ

Editör: TE Bilişim