SeaNews dergisi'nin Doğu Akdeniz ile ilgili sorularını, Danıştay Emekli Üyesi - Deniz Hukukçusu Ali Kurumahmut cevaplandırdı. Ali Kurumahmut, Kasım 1995’te Ege Denizi’nde egemenlik ihtilafını ortaya çıkaran kişi olarak bilinmektedir. 

SeaNews Dergisi'nin Doğu Akdeniz ve adalar anlaşmazlıkları hakkında sorduğu soruların cevapları SeaNews Dergisi'nin Eylül sayısında okuyucuları ile buluşuyor.

İşte SeaNews Dergisi'nin sorduğu, Ali Kurumahmut'un cevaplandırdığı o sorular;

  • Doğu Akdeniz’e kıyısı bulunan devletlerin deniz egemenlik ve deniz yetki alanları uygulamaları hakkında okuyucularımızı kısaca bilgilendirir misiniz?

  • Anlaşılan Meis Adası’ndan dolayı ve Ege Denizi’ndeki karasuları uyuşmazlığını düşünerek Doğu Akdeniz’in batı yarısında karasularımızı 6 mil olarak uyguluyoruz. Diğer taraftan Yunanistan İyon Denizi’nde karasularını 12 mile genişletti. Bu gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

  • Türkiye, Doğu Akdeniz’deki kıta sahanlığı sınırlarını çizerek Birleşmiş Milletler’e ve uluslararası topluma bildirdi. Ayrıca münhasır ekonomik bölge ilan etmesinin ilave ne tür avantajları olabilecektir? Münhasır ekonomik bölge ilan etmeden hak, alaka ve menfaat mücadelesi sürdürülemez mi?

  • Askersizleştirilmiş statüsü ve Doğu Akdeniz’de deniz yetki alanlarının paylaşımında iddia edilen sözde rolü ile Meis Adası’nı konuşalım. Meis’in karasuları dışında kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölgesi olabilir mi?

  • Menteşe Adaları dışında kalan Doğu Ege Adaları’nın silahsızlandırılmış statüleri hakkında  bilgi verir misiniz?

Editör: TE Bilişim