Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Özel Danışmanı, Deniz Hukukçusu ve Araştırmacı Ali Kurumahmut, Türk Boğazları ile ilgili gündemdeki konulara SeaNews Dergisi röportajında cevap verdi. 

İşte SeaNews Dergisi'nin Ali Kurumahmut'a yönelttiği sorular.

  1. Sayın Ali Kurumahmut, Seanews okuyucuları sizi tanıyor ama siz kendinizi tanıtsanız neler söylersiniz?
  2. Türk Boğazları’na olan ilginiz nasıl başladı? Ne gibi çalışmalar yaptınız?
  3. Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin Türkiye ve Bölge açısından çok önemli olduğunu biliyoruz. Bu konuda sizin düşünceleriniz nedir?
  4. Montrö’yü bugün de ayakta tutan nedir? Ticaret mi, askeri ağırlıklı stratejiler mi?
  5. Türkiye ne zaman Türk Boğazlarında kendi çıkarına bir iç hukuk düzenlemesi yapsa, “Bu Montrö’yü zaafa uğratır” diye ayağa kalkan bir kesim var. Sizce Montrö, gerçekten Türkiye’nin elini kolunu bağlayan bir sözleşme midir? Ya da dokunsan yıkılacak bir sözleşme midir?
  6. Kılavuzluk ve Römorkörcülük Hizmetleri Yönetmeliği, Türk Boğazlarında verilmekte olan Kılavuzluk ve Römorkörcülük hizmetlerinin devletin kontrolü ve gözetimi altında özel sektör tarafından verilmesini mümkün kılıyor mu?
  7. Türk Boğazlarındaki kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetlerinin Montrö ile ilişkisi, hizmeti veren kuruluş açısından nedir?
  8. Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğü geçtiğimiz günlerde Yönetmelik olarak yayınlandı. Bunun sebebi neydi? Düzenleme Yönetmelik seviyesine düşürülerek zafiyete uğratılıyor mu?
  9. Türk Boğazlarından uğraksız geçişi bozmayan 48 saatlik bekleme süresini 168 saate çıkaran 2 yıl önceki değişiklik, Montrö Sözleşmesi’ni Türkiye’nin hakları açısından zafiyete uğratır mı?
  10. Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin yakın ve orta vadede önündeki en büyük zorlukları nasıl değerlendirirsiniz?
  11. Türk Boğazlarında kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri özelleştirilecek diye söylentiler hep taze tutulmaya çalışılıyor. Boğazlardaki kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri özelleştirilecek mi?
  12. Sayın Kurumahmut, bu açıklayıcı ve aydınlatıcı cevaplarınızdan ötürü okuyucularımız adına da teşekkür etmek isteriz. Son olarak okuyucularımıza aktarmak istedikleriniz var mı?

Yukarıdaki sorulara Sayın Ali Kurumahmut'un verdiği gündem yaratacak cevapları ve SeaNews'a özel anlattığı "Eski muhtarın küçük köpeği" anısını, SeaNews Dergisi Ağustos Sayısında bulabilirsiniz. 

Editör: TE Bilişim