Deniz Hukukçusu ve Araştırmacı-Yazar Ali Kurumahmut Sisler Bulvarı adlı programda Saygı Öztürk'ün Doğu Akdeniz, Ege, Lozan Antlaşması ve Kardak Krizi ile ilgili sorularını cevaplayarak mevcut gelişmeler hakkında değerlendirmeler yaptı.

Ali Kurumahmut geçmişte yaşanan Kardak sorunu, dünden bu güne uzanan Ege Denizi'ndeki anlaşmazlıklar, Oniki Ada, Lozan antlaşması, Lozan Anlaşması'nın Ege'de sağladığı denge ve Doğu Akdeniz'deki son gelişmeler hakkında soruları yanıtladı.

''Türkiye-Yunanistan anlaşmazlıklarının çözülmesi için 3 kritik tarih vardır!''

Türkiye ile Yunanistan arasındaki anlaşmazlıkların çözülmesi için 3 kritik tarih olduğunu belirten Kurumahmut; ''Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerde iki devlet arasında Ege Denizi'nde ve Doğu Akdeniz'de yaşanan sorunlarda ve belki de en önemlisi Türkiye Yunanistan sorunlarının adalet ve hakkaniyet zemininde kalıcı bir çözümünde 3 kritik zaman var, üç tarih önem arz etmektedir. Bunlardan birincisi Yunanistan'ın bağımsızlığının Osmanlı Devletince tanındığı ve Yunanistan'ın tarih sahnesine çıktıgı 24 Nisan 1830'dur. İkinci kritik zaman özellikle Ege denizinde ve Doğu akdenizde Türkiye ile Yunanistan'ın yaşamsal çıkarlarını harmonize ederek 2 devlet arasında siyasi ve askeri bir denge kurulmasını amaçlayan ve ege denizinin bu günkü hukuki statüsünü düzenleyen Lozan Barış Antlaşması'nın imzalandığı 24 temmuz 1923'tür. Üçüncü tarih ise Ege'de egemenlik ihtilafının resmiyet kazandığı kardak krizinin yaşandığı 31 ocak 1996 tarihidir.'' dedi ve bu tarihlerde neler yaşandığını, Doğu Akdeniz'deki güncel gelişmeleri ve Ege'deki anlaşmazlıkları değerlendirerek soruları cevapladı.

Videoda izleyebilirsiniz...

Editör: TE Bilişim