"YASSI ÇELİK İTHALATINDA GÜMRÜK VERGİSİ KALDIRILSIN"

Yassı Çelik Kullanıcıları Platformu Sözcüsü Ali Eren, "piyasa bozucu" diye nitelendirdiği yassı çelik ithalatında uygulanan gümrük vergilerinin kaldırılmasını istedi.

Platformun kuruluşu nedeniyle düzenlenen basın toplantısında konuşan Eren, "Yassı çelikte uygulanan gümrük vergisi; cari açık ve enflasyon yükseltici, piyasa bozucu, sektörler arası servet transferine yol açan bir yapısal bozukluktur" dedi. Türkiye’de 14 milyon ton yassı çelik tüketimi, 10 milyon ton üretim mevcut ve bu üretimin 2 milyon tonunun ihrac edildiğine işaret eden Eren, "Türkiye’de 6 milyon ton yassı çelik ithalatına ihtiyaç var. Gümrük vergisinin kalkması, metal ihracatını artıracak, enflasyon ve cari açık azalacaktır" diye konuştu ve ekledi: "Yassı çelik ithalatına uygulanan gümrük vergileri hammaddesi yassı çelik olan sektörler için sorun yaratıyor. Türkiye ihracatından önemli pay alan pek çok sektör Türkiye’de yassı çelik üretiminin yeterli olmaması sebebiyle ihtiyacını yurtdışından karşılamak zorunda kalıyor. İthal ürünlere uygulanan vergiler maliyetlerimizi yükselterek sektörlerimizin rekabetçi olmasını engelliyor."

Türkiye’de yassı çelik ürünleri ithalatına, yassı çelik cinslerine göre yüzde 9-10 oranlarında gümrük vergisi uygulandığını söyleyen Ali Eren, "Uygulanmakta olan gümrük vergileri nedeniyle iç piyasada yassı çelik fiyatları dünya piyasalarına göre yaklaşık yüzde 10 daha yüksek" dedi ve ekledi: "Esasen yerli yassı çelik sektörünün korunmasının gerekmediği açıktır. Bu sektörde yer alan bazı firmaların kendi beyanlarına ve borsa verilerine göre kar rekorları kırdıkları gözler önündedir. Yassı çelik sektörüne yapılan gümrük koruması neticesinde artan maliyetler nedeniyle düşmekte olan ihracatın net sonucu cari açığın yükselmesi olarak ortaya çıkıyor."

Çelik boru, beyaz eşya, demir ve demir dışı metaller, kazan ve basınçlı kap, makine, gemi yapım, soğuk haddeleme, galvanizleme ve ambalaj gibi hammaddesi yassı çelik olan sektörler yassı çelik ithalatında uygulanan gümrük vergilerine karşı güç birliği yaptı.

"Yassı Çelik Kullanıcıları Platformu" şu üyelerden oluşuyor:

İstanbul Sanayi Odası, Kocaeli Sanayi Odası, Ankara Sanayi Odası, Kayseri Sanayi Odası, Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD), İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, Ankara Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği, Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği Derneği (KBSB).

Editör: TE Bilişim