Alfa Sun Güvenli Bölgede

SLOVENYA’nın Kopen Limanı’ndan Bandırma’ya giderken, dün saat 16.15 sıralarında Çanakkale Boğazı’nda makine arızası yapıp sürüklenmeye başlayan, sonrasında emercensi demirleyerek geçiş hattında 16.5 saat bekleyen Türk bandıralı ‘Alfa Sun’ adlı 99 metre boyundaki gemi, güvenli bölge olarak bilinen İnceburun Mevkii’ne yöneldi.

Boğazın manevra yapması en güç noktalarından Nara Burnu’nun 1.2 mil kuzeyinde bekleyen ve makine arızası kısmen giderilen 4 bin 109 grostonluk 99 metre boyundaki boş kuru yük gemisi, İnceburun’a demirleyecek. Bugün saat 09.30 sıralarında İnceburun’a doğru hareket eden Alfa Sun’un klavuz kaptan aldığı öğrenildi. Arızalı Türk gemisinin, öğle saatlerinde ‘Sörvey’ adı verilen sualtı ve suüstü kontrolünden geçtikten sonra yoluna devam edebileceği öğrenildi.

Slovenya’nın Kopen Limanı’ndan Bandırma’ya hareket eden Alfa Sun, Çanakkale Boğazı’nı geçişi sırasında makine arızası yapıp sürüklenmeye başlamıştı. Nara Burnu önlerinde kontrolden çıkan gemi, trafik ayırım şeması içinde geçiş yapan diğer gemiler için tehlike oluşturmuştu. Çanakkale Boğazı Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi Müdürlüğü (VTS), telsizle geçiş güzergahındaki gemileri uyarmış, Kıyı Emniyeti Müdürlüğü’ne bağlı ‘Söndüren- 10’ adlı römorkör de olası bir kazayı önlemek ve sürüklenmeyi durdurmak için bölgeye sevk edilmişti. Römorkörün, kurtarma yardımı yapmak için halat isteğine olumsuz yanıt veren gemi, yaklaşık 35 dakika sonra Nara Burnu’nun 1.2 mil kuzeyinde emercensi demir atarak  sürüklenmekten kurtulmuştu. Ancak halen boğaz geçişi güzergahında olan Alfa Sun, diğer gemiler için tehlike oluşturduğu düşünülmekteydi.

Editör: TE Bilişim