ALÇEP’TEN DENİZ KİRLİLİĞİ TEPKİSİ

Aliağa’da yaşanan deniz kirliliğinin canlı yaşamı ve ekolojik denge üzerindeki etkilerine dikkat çekmeyi amaçlayan ALÇEP yayınladığı basın açıklamasıyla, yetkili mercileri çözüm üretmeleri için göreve davet etti.

Geçtiğimiz günlerde Aliağa sahil şeridi boyunca beliren ince bir yağ tabakasının suyun yüzeyini kaplamasıyla oluşan kirlilik çevrede yaşayan vatandaşlar tarafından da tepkilere sebep olmuştu. Son günlerde Aliağa Körfezi’nde beliren kirlilik Aliağa’da yaşanan çevre sorunlarına karşı mücadele yürüten Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP) üyeleri tarafından tepkiyle karşılandı. Sahil şeridinde vatandaşlar tarafından gözlenen yağ tabakası ve kirliliği Aliağa’da yaşanan çevre felaketlerinin uzantısı olarak yorumlayan ALÇEP konuyla ilgili bir basın açıklamasında bulundu.

TÜRKİYE’DEKİ TEHLİKELİ ATIĞIN %25’İ ALİAĞA’DA ÜRETİLİYOR

Mevcut sorunlara çözüm bulunmadığı, bunun yanı sıra çevre kirliliğinin her geçen gün arttığına dikkat çekilen açıklamada, Aliağa’nın Türkiye’deki tehlikeli atığın %25’ini üreten bir sanayi kenti olduğu belirtildi. Kıyı şeridindeki deniz kirliliğinin, İlçede söküm amaçlı gemi söküm tesislerine gelen veya akar-yakıt transferi vb. faaliyetler için Aliağa körfezinde demirleyen gemilerden kaynaklı olduğunu ileri süren platform, açıklamada endüstriyel kirliliğin deniz ekosisteminde yarattığı tahribatın önlenebilmesi için yetkilileri göreve davet etti.

DENİZ ZABITASI BİRİMİ KURULMALI

Diğer sanayi kentlerindeki uygulamalardan, caydırıcı çözüm yollarına dair çalışmalardan feyz alınarak, Belediye bünyesinde Deniz Zabıtası Birimi kurması talebinin yer aldığı açıklamanın devamında ise şu ifadeler yer aldı: “Son günlerde de; geçmişte çeşitli zamanlarda yaşanan ve fakat çözüm noktasında hiçbir ilerleme kaydedilemeyen deniz kirliliği sorunu tekrar yaşanır oldu. Kıyı şeridi boyunca belli noktalarda ince bir yağ tabakasının suyun üzerini kapladığı görülmekte. Konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Aliağa Belediyesi’ni göreve davet ediyoruz.”

Editör: TE Bilişim