İdo, “Al Parasını Eksikleri Sen Tamamla” Diyecek

Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal İDO ile yaşanan sorunların imzalanan protokol sonrasında aşıldığını müjdeledi.

İDO protokol gereği tamamlaması gereken çalışmayı ya kendisi yapacak ya da parasını Yalova Belediyesi’ne aktararak, “Alın parasını eksikleri siz tamamlayın” diyecek.

Yalova Belediyesi Yalova-Yenikapı Feribot İskelesi’nin olduğu alanı 25 yıllığına İDO’ya bedelsiz olarak vermişti. Karşılığında ise İDO ile Cumhuriyet Alanının arasının düzenlemesinin yapılmasını istenmişti. Ancak İDO protokol hükümlerine uymayarak bazı çalışmaları yarım bırakmıştı. Bunun üzerine Yalova Belediyesi kurulan komisyon tarafından bir rapor hazırlatıp İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’ne gerekirse hukuken hak arayacağını bildirmişti. Yaşanan gerginlik 2-3 aydır süren görüşmeler sonrasında tatlıya bağlandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Yalova Belediyesi arasında ek hükümlerinde yer aldığı yeni bir protokol imzalanarak eksiklerin tamamlanmasına karar verildi. Yalova Belediye Başkan Başkanı Yakup Koçal imzalanan protokol ile ilgili olarak bilgi verdi. Koçal,

 “İstanbul Deniz Otobüsleri İşletmesi (İDO) ile Yalova terminal binasını yapımı konusunda bir anlaşma yapmıştık. Bizden önceki yönetim burasını onlara 25 yıllığına bedelsiz olarak vermişti. Onun karşılığında da İDO ile Cumhuriyet Meydanı’nın arasının düzenlemesinin yapılması konusunda anlaşılmıştı. İDO en büyük parayı kendi terminal binasının yapımına ve batçık yapımına harcadı. 7 milyon liralık harcamanın %90’lık bölümünü de kendi binasının yapımına harcadı. Biz anlaşmaya uyulmadığını belirterek bu duruma karşı çıktık. Hatta bu durum polemik konusu oldu. Belediye Meclisi tarafından bir komisyon oluşturularak çalışma yaptık. İDO’nun üzerine düşenleri yapmadığı bir rapor haline getirildi.

Bu raporu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yolladık. Yalova’nın menfaatlerini korumak adına gerekirse hukuki boyuta gidebileceğimizi söyledik. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin İDO’yu satma eğilimi içerisinde olması ve kurulan ikili iyi diyaloglar sayesinde sıkıntı doğmadan bu işin çözüme kavuşturulmasını istediler. 2-3 aydır süren görüşmeler neticesinde geçen hafta bir protokol imzaladık. Arada bir sorun kalmadı. Meclisin de istediği bir takım ilave hususları da yapmayı kabul ettiler. Protokolde yapılması vaat edilen ancak yarım bırakılan hususların yerine getirilmesini kabul ettiler. Ancak bunu kendileri yapmayabilir belediyemize parasını vererek bizim kendimizin yarım kalan bölümleri yapmamızı isteyebilirler. Yine İDO’daki televizyonlarda Yalova’nın tanıtımına yönelik bir belgeselin yer alması ile İDO’nun sefer yapmadığı hatlara bizim gemi seferi düzenleyebilmemiz ve bunu yaparken İDO’ya ait iskelelerden faydalanabilmemiz maddelerini de ekledik” dedi.


HALK MECLİSİ KURULDU

Yalova’da hizmetin doğru bilgiye dayalı olarak verilebilmesi için bir Halk Meclisi kurduklarını dile getiren Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, “Yalova hizmetlerin daha doğru belirlenebilmesi için çok önemli bir adım atarak mahalle temsilcilerinin oluşturduğu bir Halk Meclisi kurdu. 6-7 aydır bu meclisin altyapı çalışmalarını sürdürdük. 4 Şubat günü bu meclisin ilk toplantısını yapacağız. Adına Yalova Gönüllü Halk Meclisi dediğimiz bu mecliste 160 gönüllü vatandaşımız bulunuyor. Mahallelerin nüfus oranına göre bunları tespit ettik. Türkiye Büyük Millet Meclisi nasıl bir formatta çalışıyorsa, bizim meclisimizde aynı formatla çalışacak. İçinde birçok komisyonda teşkil edildi. Bu komisyonlarında önemli çalışmalar yapacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilişim