Akkuyu önlisansı aldı

Akkuyu Nükleer'e 36 ay süreli önlisans verildi. Önlisans kapsamındaki yükümlülüklerin yerine getirilmesi halinde şirkete üretim lisansı verilecek.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, alınan Kurul kararı doğrultusunda Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin kurulması amacıyla Akkuyu Nükleer A.Ş’ye 36 ay süreli önlisans verildiğini açıkladı.

Başkan Yılmaz yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi: "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Türkiye Cumhuriyeti’nde Akkuyu Sahasında Bir Nükleer Güç Santralinin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliğine İlişkin Anlaşma”nın 12/05/2010 tarihinde imzalanmasını takiben Mersin ili Gülnar ilçesi Akkuyu beldesinde 4 üniteden oluşacak toplamda 4800 MW kurulu güce sahip VVER-1200 tipindeki “Akkuyu Nükleer Güç Santrali”nin kurulması amacıyla Akkuyu Nükleer A.Ş. (Şirket) kurulmuş ve Şirkete, söz konusu elektrik üretim tesisinin yatırımına başlanabilmesi için gerekli onay, izin, ruhsat ve benzerlerinin alınabilmesi amacıyla 25/06/2015 tarihinden itibaren 36 ay süreli önlisans verilmiştir. Önlisans kapsamındaki yükümlülüklerin yerine getirilmesi halinde Şirkete üretim lisansı verilecek.”

Yıllık 8000 saatlik çalışma süresi ile elektrik üretim sisteminin ana unsurlarından biri olarak, sürekli ve düzenli emre amade kapasite sunma özelliği gereği baz yük santralı olarak görev yapacak olan 4800 MW kurulu gücündeki Akkuyu Nükleer Güç Santralı işletmeye alındıktan sonra Türkiye’deki elektrik enerjisi talebinin yaklaşık yüzde 6-7 kadarını karşılaması öngörülüyor. Santralin elektrik piyasasında istikrara ve ulusal enerji arz güvenliğine önemli ölçüde katkı sağlaması bekleniyor.

Editör: TE Bilişim